Βιβλίο που εξέδωσε το ΔΝΤ με συγγραφείς Ευρωπαίους συνεργάτες του και θέμα «Ανάπτυξη και απασχόληση» παρουσίασε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Η σπουδαιότητα, όπως αναφέρει ο Μικροπολιτικός της εφημερίδας «Τα Νέα», βρίσκεται στους παρουσιαστές: Κριστίν Λαγκάρντ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , Λουίς ντε Γκίντος (ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας). Από ελληνικής πλευράς παρέστη μόνο ο πρέσβης Θ. Σωτηρόπουλος, επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα αναφέρθηκε μόνο δύο φορές όλες κι όλες και εντελώς παρεμπιπτόντως, η εντύπωση που υπήρχε ήταν ότι οι ομιλητές σε αυτήν κυρίως αναφέρονταν.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμενε ότι «η κρίση δεν τελείωσε κι ας λένε οι πολιτικοί». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν περισσότερο παραστατικός όταν είπε ότι πρέπει να δοθεί το βάρος στην άμεση φορολογία με κοινωνική δικαιοσύνη -δηλαδή επιβάρυνση ανάλογα με το εισόδημα- «κάτι που εμείς οι ηλίθιοι υπουργοί Οικονομικών δεν καταλαβαίνουμε».

Αποκαλυπτικός αλλά και αυτοκριτικός ο Ισπανός είπε ότι φορολογώντας τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία «δημιουργούμε σαπουνόφουσκες, δεν ξεπερνάμε την κρίση».