Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε πως η μείωση των δανειστικών επιτοκίων θα επέλθει με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης δανείων.

Μιλώντας σε σεμινάριο για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων, ανέφερε ότι η μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα οδηγήσει σε μείωση των απαιτήσεων για τις προβλέψεις και αυτό θα συμβάλει στη μείωση των επιτοκίων μακροπρόθεσμα, προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, θα δημιουργηθούν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των τραπεζών στο μέλλον

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι, για πολλά χρόνια ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο από κοινού με ορισμένες άλλες χώρες, υιοθέτησε φτωχή πολιτική κινδύνου και πρακτικές διαχείρισης δανείων, δανείζοντας με βάση την εξασφάλιση περιουσιακών στοιχείων, ενώ έκανε λόγο για υπερδανεισμό της αγοράς ακινήτων.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένει, πρόσθεσε, ότι οι τράπεζες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δίνοντας ύψιστη σημασία στην ορθή εφαρμογή των οδηγιών.