Το βαμβάκι παραμένει ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής γης

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται ιδιαίτερα θετικά


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23:01
07/01/2014
Το βαμβάκι παραμένει ο «λευκός χρυσός» της ελληνικής γης
2
loading

Διαψεύστηκαν οι «Κασσάνδρες» που μιλούσαν για τέλμα στον κλάδο του βάμβακος στη χώρα μας, καθώς μπορεί το προϊόν να εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό- ως και 60% από τις επιδοτήσεις -ωστόσο οι επιχειρηματίες του χώρου δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία λέξη και εξακολουθούν να δουλεύουν, συστηματικά και με επιμονή, για τη διατήρηση της θέσης που κατέχει η χώρα μας στη διεθνή «σκακιέρα».

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται ιδιαίτερα θετικά, αφού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια της χώρας περισσότερα από 845 εκατ. κιλά βάμβακος, έναντι των 777.246.402 κιλών πέρυσι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και τη λήξη του τρέχοντος μήνα- οπότε και λήγει η εκκοκκιστική περίοδος -δεν αποκλείεται να υπερβούμε τα 850 εκατ. κιλά.

Η φετινή, καλή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στο γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκαν ασθένειες που να προσβάλλουν το προϊόν και να το καταστήσουν άχρηστο, όπως έγινε πέρυσι με το πράσινο σκουλήκι.

Επιπροσθέτως, ενώ κατά την περσινή εκκοκκιστική περίοδο καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα (κατά 400.000), η απόδοση ήταν σημαντικά μικρότερη έναντι της φετινής, οπότε και σπάρθηκαν συνολικά (στη χώρα) 2.470.571 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, φέτος δήλωσαν ότι θα παραδώσουν προϊόν συνολικά 47.807 παραγωγοί- κυρίως Βορειοελλαδίτες, από τη Λαμία και πάνω -εκ των οποίων έχουν προσέλθει, μέχρι στιγμής, οι 47.220 στα εκκοκκιστήρια (έναντι 53.065 πέρυσι, στο σύνολο).

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι, φέτος, η τιμή για τον παραγωγό διαμορφώθηκε στα 50 λεπτά/κιλό, έναντι των 40-42 λεπτά/κιλό πέρυσι.

Επισημαίνεται ότι τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, έχοντας μερίδιο αγοράς 7% στη χώρα μας από το σύνολο της παραγωγής βάμβακος, διαχειρίστηκαν συνολικά 55 εκατ. κιλά, με το 65% της συγκεκριμένης ποσότητας να δίνεται στην Toyosima, με προορισμό την Άνω Ανατολή, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Η δε υπόλοιπη ποσότητα κατευθύνθηκε στις προαναφερόμενες αγορές, αλλά και στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, έστω και σε μικρότερες ποσότητες, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη.

Πάντως, ο επικεφαλής των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων σημείωσε ότι η φετινή εκκοκκιστική περίοδος συνοδεύτηκε με επιτυχία για την επιχείρησή του, αφενός μεν διότι επετεύχθη συμφωνία με τρία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και έτσι εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση, αφετέρου δε επειδή υπεγράφη η μεγάλη συνεργασία με τον ιαπωνικό εμπορικό οίκο Toyosima, που αφορά τη φετινή περίοδο, αλλά και αυτήν του 2014-2015.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουρούδης, η πώληση του βάμβακος δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για κανέναν, ενώ αντίθετα μεγάλο ζήτημα είναι η έντονη διακύμανση της τιμής του προϊόντος, οι εισφορές υπέρ τρίτων που καλούνται να πληρώνουν οι επιχειρηματίες, τα μεγάλα ποσά που «χάνονται» στον δρόμο, λόγω μεσαζόντων, αλλά και οι γραφειοκρατικές συνθήκες που επικρατούν σε επίπεδο πολιτείας.

«Καταβάλλουμε ως επιχείρηση 960.000 ευρώ σε μισθοδοσία και 250.000 ευρώ υπέρ τρίτων. Εύκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργούσαμε εάν δεν είχαμε τις εισφορές υπέρ τρίτων» υποστήριξε.

Φέτος, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια είχαν κάτω από την «ομπρέλα» τους το Συνεταιριστικό Εκκοκκιστήριο Έβρου και τα Εκκοκκιστήρια Θράκης του Ακκά, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τις θέσεις εργασίας και τη παραμονή των επιχειρήσεων στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Η επιτυχία της εταιρείας εν μέσω της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, «οφείλεται στον εξαγωγικό προσανατολισμό που πάντα διέθετε».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar megaloagroths

    δεν θα λεγα λευκος χρυσος αλλα το ενα δις το χρονο που παιρνουμε απο τους τουρκους μιας και αγοραζουν το 95% του βαμαβακιου μας δεν το λες και λιγο οπως και το ενα δις ακομη που μπαινει σαν επιδοτηση το χρονο μονο για βαμβακι
    λευκος χρυσος ειναι για την τουρκια που αγοραζει 700.000 τονους και το κανει ολο ρουχα με μεροκαματο 7 ευρο

  2. avatar Χρήστος

    Μήπως φταίνε και οι ταραχές στην Αίγυπτο;;;;
    Από την άλλην μεριά, ασχολούμαστε με μία εταιρεία που έχει μερίδιο αγοράς 7%

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει