Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, τονίζει πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει αν θα δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν βλέπουμε κάποιο τεχνικό ή άλλο πρόβλημα το οποίο να μας οδηγεί, τουλάχιστον εμάς, στο να εισηγηθούμε την παράταση πληρωμής των τελών».

«Αυτό είναι ένα ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας που δεν μπορώ να το ξέρω. Εγώ αναφέρομαι στο τεχνικό επίπεδο, αν για άλλους λόγους η πολιτική ηγεσία το αποφασίσει, αυτό δεν μπορώ εγώ να σας το πω» τονίζει ο κ. Θεοχάρης.

«Η διαδικασία πληρωμής των τελών εκτελείται κανονικά και για την ακρίβεια υπολογίζουμε ότι σε σχέση με πέρυσι μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα τέλη για 250.000 έως 300.000 περισσότερα οχήματα. Δεν βλέπουμε, λοιπόν, κάποιο πρόβλημα» σημειώνει.

Αναφορικά με τους νέου τύπου τεχνικούς ελέγχους που ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών σε κινητή και ακίνητη περιουσία, καθώς και σε καταθέσεις, ο κ.Θεοχάρης τονίζει:

«Μιλάμε πάντα για τις περιπτώσεις που έχει διαταχθεί ο έλεγχος, δηλαδή υπάρχουν, σύμφωνα με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, ενδείξεις φορολογικών παραβάσεων. Σε αυτή την περίπτωση οι μεθοδολογίες που έχουμε εισάγει πρόσφατα και που υπάρχουν σε κάθε σύγχρονη φορολογική διοίκηση, επιτρέπουν εκτός από τους άλλους τρόπους υπολογισμού και ανακάλυψης των παραπτωμάτων και δύο ή τρεις νέες μεθοδολογίες με τις οποίες μπορούμε να βρούμε τα υποκρυπτόμενα εισοδήματα . Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα εργαλεία στην πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αυτά που θα βοηθήσουν τους εφοριακούς να επιτύχουν στο έργο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής .Κάθε φορολογούμενος πολίτης που συστρατεύεται πίσω από αυτό το στόχο, είναι συνεπής δηλαδή στις υποχρεώσεις του ,πρέπει να δέχεται θετικά ότι αυξάνουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, έχει ως εξής:

Από το πρωί παρατηρείται ένταση και συνωστισμός και μεγάλες ουρές στις περισσότερες ΔΟΥ της χώρας αλλά και στις τράπεζες, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να καταθέσουν πινακίδες κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αλλά και να εξοφλήσουν τέλη κυκλοφορίας. Όλοι διερωτώνται αν θα δοθεί κάποια παράταση;

Η προθεσμία για την πληρωμή των τελών είναι γνωστή από καιρό, κάθε χρόνο η προθεσμία είναι μέχρι το τέλος του έτους. Δεν βλέπουμε κάποιο τεχνικό ή άλλο πρόβλημα το οποίο να μας οδηγεί τουλάχιστον εμάς στο να εισηγηθούμε την παράταση πληρωμής των τελών. Η διαδικασία εκτελείται κανονικά και για την ακρίβεια υπολογίζουμε ότι σε σχέση με πέρυσι μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα τέλη για 250.000 έως 300.000 περισσότερα οχήματα. Δεν βλέπουμε λοιπόν κάποιο πρόβλημα.

Κύριε Θεοχάρη τα στοιχεία λένε όμως ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν είχαν πληρωθεί τα τέλη για περίπου 2.00.000 οχήματα. Θα προλάβουν όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες τους να πληρώσουν μέχρι αύριο;

Σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανέρχονται σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας …

Καταλαβαίνετε κύριε Γενικέ ότι πολλοί καθυστέρησαν να πληρώσουν τα τέλη περιμένοντας να πληρωθούν από τις εργασίες τους στο τέλος του μήνα…

Είναι κατανοητό αυτό, έχω την αίσθηση ότι ιδιαίτερα με τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής μέσω του τηλεφώνου ή του Ιντερνέτ μπορεί να γίνει η πληρωμή των τελών για πολύ μεγάλο αριθμό φορολογουμένων. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο τεχνικό ή άλλο ζήτημα.

Πάντως, όλα τα προηγούμενα χρόνια δινόταν πάντα κάποια παράταση έστω και σιωπηρά…

Κατ`αρχήν δεν δινόταν ποτέ σιωπηρή παράταση, αλλά ρητή. Αυτό είναι ένα ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας που δεν μπορώ να το ξέρω. Εγώ αναφέρομαι στο τεχνικό επίπεδο, αν για άλλους λόγους η πολιτική ηγεσία το αποφασίσει αυτό δεν μπορώ εγώ να σας το πω.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά νέου τύπου τεχνικούς ελέγχους σε κινητή και ακίνητη περιουσία καθώς και σε καταθέσεις. Σε τι συνίσταται αυτός ο νέος τεχνικός έλεγχος;

Μιλάμε πάντα για τις περιπτώσεις που έχει διαταχθεί ο έλεγχος. Δηλαδή, υπάρχουν σύμφωνα με τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ενδείξεις φορολογικών παραβάσεων. Σε αυτή την περίπτωση οι μεθοδολογίες που έχουμε εισάγει πρόσφατα και που υπάρχουν σε κάθε σύγχρονη φορολογική διοίκηση, επιτρέπουν εκτός από τους άλλους τρόπους υπολογισμού και ανακάλυψης των παραπτωμάτων και δύο ή τρεις νέες μεθοδολογίες με τις οποίες μπορούμε να βρούμε τα υποκρυπτόμενα εισοδήματα .

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα εργαλεία στην πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αυτά που θα βοηθήσουν τους εφοριακούς να επιτύχουν στο έργο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Κάθε φορολογούμενος πολίτης που συστρατεύεται πίσω από αυτό το στόχο, είναι συνεπής δηλαδή στις υποχρεώσεις του, πρέπει να δέχεται θετικά ότι αυξάνουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή.

Πάντως κύριε Γενικέ το θέμα είναι ότι έχει εξαντληθεί πλέον η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και ακούμε ότι το 2014 θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόσθετους φόρους ύψους 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλους φόρους…

Αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για πολλούς συμπολίτες μας και αυτό όσο μπορούμε το λαμβάνουμε υπόψη.

Μάθαμε κύριε Θεοχάρη ότι σας επέλεξαν να κάνετε σεμινάρια σε υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα φορολογίας.

Αυτό είναι αλήθεια και τα σεμινάρια αφορούν σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς έχουμε με επιτυχία εισάγει τα τελευταία χρόνια καινοτομίες στη χώρα μας και πράγματι το είδαν αυτό με πολύ θετικό μάτι.

Αλλάζει σιγά-σιγά η εικόνα που έχουν οι ξένοι για τη χώρα μας και πρέπει να αναδεικνύουμε αυτή την αλήθεια.