«Το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα στους εργαζόμενους συγκρατώντας τις απολύσεις και διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας – με την ειδική ρήτρα μη απόλυσης που πρώτη φορά κυβέρνηση επέβαλλε-, δίνοντας ταυτόχρονα εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστέλλοντας τις οικονομικές υποχρεώσεις εργαζόμενων και εργοδοτών (ασφαλιστικές και φορολογικές) και τέλος ενισχύοντας οικονομικά μέσω ειδικής αποζημίωσης όλο το φάσμα των εργαζομένων που είτε βρέθηκαν σε καθεστώς της προσωρινής αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους είτε επλήγησαν από την οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του ιού», ανέφερε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στην κοινή παρουσίαση της δεύτερης φάσης των οικονομικών μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη της επιστημονικής κοινότητας αλλά και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στους επιστήμονες είπε ότι: «Μέσα στον Απρίλιο, θέλω να θυμίσω, ότι στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Σχεδόν 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει τα 800 ευρώ. Σχεδόν 165.000 επιστήμονες έχουν λάβει την ενίσχυση των 600 ευρώ.

Για τους επιστήμονες

Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ’ αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

Τι ισχύει με τις ειδικές κατηγορίες

Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Τέλος, παρατείνεται έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020 με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων.