Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δεσμεύεται να βρει «το ταχύτερο δυνατόν» μια εναλλακτική λύση στα μέτρα λιτότητας τα οποία απέρριψε χθες το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, η οποία θα της επιτρέψει να «τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους» της Λισαβόνας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Η κεντροδεξιά πορτογαλική κυβέρνηση θα αποπειραθεί να βρει «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό» ένα «νέο μέτρο, βιώσιμο και αποτελεσματικό» που θα επιτρέψει «να επιτευχθούν οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί από τους διεθνείς πιστωτές» της χώρας, δήλωσε ο Πάσος Κουέλιου μετά την αποπεράτωση του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν εντός των δυνατοτήτων μου για να τερματιστεί το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί από την κατάσταση αυτή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από την πορτογαλική τηλεόραση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε χθες βράδυ ομόφωνα ένα από τα πιο σημαντικά και αμφιλεγόμενα μέτρα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2014, το οποίο προέβλεπε την επιβολή περικοπών κατά έως και 10% στις συντάξεις των δημοσίων λειτουργών οι οποίες υπερβαίνουν τα 600 ευρώ μηνιαίως.

Το δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο αυτό είναι αντισυνταγματικό και παραβιάζει την «αρχή της εμπιστοσύνης» ανάμεσα στο πορτογαλικό κράτος και τους δημόσιους λειτουργούς.

Η απόφαση αυτή συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση στερείται την εξοικονόμηση πόρων που υπολογιζόταν πως θα ανέρχονταν σε 388 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσει μέτρα σε αντικατάσταση αυτού, ώστε να επιτύχει τον στόχο που έχει ορίσει να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ το 2014.

Το μέτρο που προέβλεπε μείωση των συντάξεων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Πορτογαλία.