Η οικονομική ζημιά για τον ιταλικό τουρισμό, εξαιτίας των συνεπειών του κορονοϊού, αναμένεται να ξεπεράσει τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio, το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου η Ιταλία πρόκειται να χάσει, συνολικά, τριάντα ένα εκατομμύρια τουρίστες, με οικονομική ζημιά η οποία θα αγγίξει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της τουριστικής ένωσης Confturismo, Λούκα Πατανέ χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική.

«Ο χειρότερος ιός είναι η υστερία. Για τον λόγο αυτό μας θεωρούν υπαίτιους για την διάδοση του ιού», πρόσθεσε. Ο Πατανέ ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να δραστηριοποιηθεί με στόχο να ακυρώσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει σε ότι αφορά τις επισκέψεις των πολιτών τους στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, ετοιμάζεται να εγκρίνει δέσμη μέτρων ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την στήριξη των τομέων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.

Ο Αρχιραββίνος αποτρέπει τους πιστούς να εκτελούν το παραδοσιακό άγγιγμα της «μεζουζά»

Ο Αρχιραββίνος του Ισραήλ, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, συμβούλευσε σήμερα τους πιστούς να αποφεύγουν την θρησκευτική τακτική του αγγίγματος της ‘μεζουζά’, της διακοσμητικής θήκης που περιέχει μία μικρογραφία του κυλίνδρου της Αγίας Γραφής, που τοποθετείται στην είσοδο πολλών σπιτιών στη χώρα.

Στο μήνυμά του, που δημοσιεύθηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αρχιραββίνος Νταβίντ Λάου δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεολογική και θρησκευτική υποχρέωση να τηρεί κάποιος την τακτική αυτή και πως είναι αρκετό για έναν Εβραίο να στοχάζεται το μήνυμα που εμπεριέχεται στον κύλινδρο της Αγίας Γραφής προτού δρασκελίσει το κατώφλι ενός σπιτιού, κατά την είσοδο, ή έξοδό του.

Σε κάθε «μεζουζά» βρίσκεται γραμμένη χειρόγραφα η Σεμά, η βιβλική προσευχή που εκφράζει το μήνυμα «Άκουσε Ισραήλ, ο Κύριος ο Θεός μας, ο Κύριος είναι Ένας».

«Σε τούτες τις μέρες, όταν γινόμαστε μάρτυρες της εξάπλωσης μίας τόσο σοβαρής ασθένειας, δεν χωρεί αμφιβολία ότι κάποιος δεν μπορεί να φιλά τη “μεζουζά” ή να την αγγίζει», τονίζει στο μήνυμά του ο Λάου.

Ορισμένοι πιστοί Εβραίοι συνηθίζουν να φιλούν επίσης και τα δάκτυλά τους όταν έχουν αγγίξει τη «μεζουζά».

Έξι τα κρούσματα στη Νέα Υόρκη, έκλεισαν μια συναγωγή

Ο αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης ανήλθε στους έξι, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Το Πανεπιστήμιο Γεσίβα έκανε γνωστό ότι ένας από τους φοιτητές του βρέθηκε θετικός και συνεπώς το ίδρυμα ακυρώνει όλα τα μαθήματα για σήμερα σε ένα από τα τέσσερα κτίριά του στην πόλη της Νέας Υόρκης για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα, συνεργάζεται με τις αρχές ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα και να κρατήσει ασφαλείς τους σπουδαστές του.

Την Τρίτη, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένας άνδρας ηλικίας 50-60 ετών που ζει στα προάστια της Νέας Υόρκης και εργάζεται σε ένα νομικό γραφείο στο Μανχάταν βρέθηκε επίσης θετικός στον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες, ένα από τα παιδιά του είναι φοιτητής στο Γεσίβα.

Ο άνδρας αυτός πάσχει από σοβαρή πνευμονία και νοσηλεύεται. Δεν είχε ταξιδέψει σε καμία από τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο στην Κίνα και έχει σκοτώσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Ο Κουόμο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, είπε ότι από τους έξι ασθενείς μόνο ο ένας νοσηλεύεται.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε ανακοίνωσή του, διευκρίνισε ότι από τα τέσσερα νέα κρούσματα τα τρία είναι συγγενείς του ασθενούς που νοσηλεύεται. Ο τέταρτος είναι ένας γείτονάς του, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

«Θα υπάρξουν πολλοί, πολλοί άνθρωποι που θα βρεθούν θετικοί. Εξ ορισμού, όσο περισσότερους εξετάζεις, τόσο περισσότερους θα βρεις που θα βγουν θετικοί», είπε ο Κουόμο. «Οι άνθρωποι για τους οποίους υπάρχει η μεγαλύτερη ανησυχία, που είναι πιο ευάλωτοι, είναι οι ηλικιωμένοι, εκείνοι με επιπλοκές στο ανοσοποιητικό τους», πρόσθεσε.

Την Τρίτη τουλάχιστον ένα σχολείο στο Μπρονξ παρέμεινε κλειστό, καθώς και η Ακαδημία και το Λύκειο SAR, όμως τα μαθήματα συνεχίζονται διαδικτυακά, ανέφερε ένας γονέας.

Μια συναγωγή στο Νιου Ροσέλ, όπου ζει η οικογένεια του άνδρα που νοσηλεύεται, έκανε γνωστό εξάλλου ότι σταματά αμέσως “και για το άμεσο μέλλον” τη λειτουργία της.