Διαφαίνεται συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για την αποφυγή οριζόντιων μέτρων για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Οι βασικοί άξονες της στάσης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά, σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, περιλαμβάνουν αποφυγή οριζόντιων μέτρων για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014 και συμβιβασμό, στο θέμα της αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών.

Τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης δείχνουν ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 δεν είναι δεδομένη αλλά προϋποθέτει συνέχιση βελτίωσης του ρυθμού αύξησης των φορολογικών εσόδων, εκτιμούν επίσης οι αναλυτές της τράπεζες, ενώ αναφέρουν ότι η συνολική χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και οι τελικές πληρωμές για το τέλος Σεπτεμβρίου 2013 κρίνονται ως μη-ικανοποιητικές.

Μέρος από τα αδιάθετα κεφάλια για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων παλαιότερων ετών θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2013 ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα της συγκεκριμένης χρονιά, εκτιμούν.