Μητσοτάκης: Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21:21
21/02/2020
Μητσοτάκης: Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους
17
loading

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, στην οποία δεν υπήρξε συμφωνία.

Οι προσδοκίες να πετύχουμε μια συμφωνία στην πρώτη απόπειρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου για τη σύνοδο κορυφής.

«Είναι χρήσιμο να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση» τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο «χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας» σε κάποια επόμενη προσπάθεια.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια. Αυτή είναι η ιστορία της Ευρώπης. Καταλήγει σε λύσεις οι οποίες μερικές φορές παίρνουν πολύ κόπο, πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σαφώς και έχουν τεθεί στόχοι αλλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω Brexit. Ωστόσο οι εθνικές προτεραιότητες παραμένουν. «Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη συμφωνία» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι παραμένουν οι προτεραιότητές μας που αφορούν το ότι είναι ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών μας, να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον, να έχουμε ένα εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ και να υπάρξουν πόροι για να καταστεί δυνατή η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.

Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν πολιτικές που αφορούν στη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων, τη λειτουργία της Frontex.

«δεν μπήκαμε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση» τόνισε ο πρωθυπουργός λόγω των έντονων διαφωνιών και πρόσθεσε: «Είχαμε μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου. Οι χώρες της συνοχής (17 χώρες δηλαδή) κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο και τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για μια Ευρώπη που μας αξίζει».

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το ύψος κατανομής του προϋπολογισμού»

«Θεωρούμε αδιαπραγμάτευση τη στήριξη των δύο παραδοσιακών πυλώνων της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου κορυφής για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σημείωσε περαιτέρω πως αυτές είναι πολιτικές οι οποίες αφορούν όλους τους πολίτες μας και πρέπει να εξακολουθούν να στηρίζονται και με ενισχυμένο τρόπο από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη, η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις δυστυχώς δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, επισήμανε, «δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για το ύψος και την κατανομή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2021-2027».

Επισήμανε πως είναι χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηηση.

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Επιπλέον η ιστορία μάς διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες, που αφορούν την καρδιά των πολιτικών μας, τους πόρους δηλαδή που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουν ως Ευρώπη για την επόμενη εξαετία, δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια» προσέθεσε και σημείωσε πως η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από διαδικασίες μερικές φορές παίρνουν αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια.

Διερωτώμενος γιατί βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο πρωθυπουργός είπε πως από τη μια μεριά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξο πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μια οικονομία τελικά εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».

Σε αυτό το σύνθετο μήνυμα είπε πως προστέθηκε και η επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, συνεισφορέων, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Unexpected Opponent

  Eυρωπαικη Evωση : To άντρο των δ ι ε θ ν ω ν N τ α β α τ ζ η δ ω ν , κ υ ν ι κ ο ι και Σ τ υ γ ν ο ι A π ο ι κ ι ο κ ρ α τ ε ς , T υ χ ο δ ι ω κ τ ε ς και g a n g s t e r s , σ υ μ μ ε τ ε ι χ α ν από κ ο ι ν ο υ με τους A λ λ ο υ ς g a n g s t e r s - τους Aμερικανους - σε A v ε λ ε η τ ο \" A v θ ρ ω π ι σ τ ι κ ο \" B o μ β α ρ δ ι σ μ ο στη μ α ρ τ υ ρ ι κ η Σερβία και το μ α ρ τ υ ρ ι κ ο Koσσοβο , Z n τ ο υ ν Eυρωστρατο για τη B ι α ι η π α τ α ξ η των δ ι κ ω ν T o υ ς A v τ ι φ ρ ο ν ο υ ν τ ω ν , κ α ρ χ α ρ ι ε ς της Στεριάς , κ α ρ χ α ρ ι ε ς της Ξηράς ,
  φ ι δ ι α φαρμακερά , είναι λ υ κ ο \" σύμμαχοι \" , A γ ρ ι α Σ υ μ μ ο ρ ι α των π ο λ υ ε θ ν ι κ ω ν και των μ ο ν ο π ω λ ι ω ν , είναι π ε ρ ι σ σ ο τ ε ρ ο A π α ν θ ρ ω π ο ι και μ ι σ α ν θ ρ ω π ο ι από ότι πιστεύαμε , π ρ ο ω θ ο υ ν το σ ο δ ο μ ι σ μ ο , το κ ι ν α ι δ ι σ μ ο , την ε υ θ α ν α σ ι α , τη κ τ η ν ο β α σ ι α . B o θ ρ ο ς T ε ρ α σ τ ι ω ν διαστάσεων γ ε μ α τ ο ς με σ κ α τ α .

 2. avatar Κεφτές

  Να σταματήσετε τη σπατάλη για να μας εμπιστευθούν. Χαρίζετε χρέη, ξοδεύετε άκριτα και σπάταλα, διορίσατε άπαντα τα εξαπτέρυγα, κλπ, κλπ. Αλλάξτε χαβά. Εμείς δεν σας χρωστάμε τίποτε.

  1. avatar @Κεφτές

   Σωστά, να επανέλθουμε στο καθεστώς υπερφορολόγησης τσίπρα.

 3. avatar αλεξης μητσοτακης

  Ασε που εμείς φοράμε και γραβάτα να μας προτιμάτε εξαλου δεν διαφέρουμε καθόλου από τον κουλη τσιπρα και το κομμουνιστικό του κόμμα,μια από τα ίδια είμαστε αν καταλαβαίνετε τι εννοώ..

  1. avatar @αλεξης μητσοτακη

   Όχι δεν καταλαβαίνουμε τι εννοείς. Πές το με δικά σου λόγια.

 4. avatar Αυστριακος

  ...και θα στο τέλος θα αναγκαστείτε να κάνετε περισσότερα με λιγότερα επειδή κάποτε θα πρέπει εσείς να σοβαρευτείτε και εμείς να πληρώνουμε λιγότερα.

 5. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Άμα διορίζετε δικούς σας σαν να μην υπάρχει αύριο που να βρεθούν οι πόροι. Νοσοκομεία υπουργεία ερτ Μαξίμου παντού βάλατε τους δικούς σας. Ειδικά από δημοσιογράφους δεν έχετε αφήσει κανένα παραπονεμένο

  1. avatar @Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Αν σε άφησε αδιόριστο ο τσίπρας, τα παράπονά σου στον ίδιο.

   1. avatar @Πλιατσικολογος εθνικιστής

    πονας μωρε;
    πονας που σε κοροιδεψε ο Κουλης;
    κουραγιο γκαντεμοτρολλακι!!!

    1. avatar @Πλιατσικολογος εθνικιστής

     Εσύ είσαι αδιόριστο δύστυχο από τα ζα της κουμουνδούρου, υποζύγιο του τσίπρα και της υπόδικης δούρου.

 6. avatar PanosGianaros

  Μητσοτάκης: Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.

  PanosGianaros : Κάποιοι ΝΟΜΙΣΑΝ οτι θα πρέπει να κάνουμε ΛΙΓΟΤΕΡΑ με περισσότερους
  πόρους , , , ώστε να περισσέψει και κάτι να βάλουμε στην τσέπη μας . . . !

  Που τον είχατε κρυμμένο . . !

  1. avatar @PanosGianaros

   Από τη πλύση εγκεφάλου τσίπρα, δεν γλυτώνεις δύστυχε.

 7. avatar @ spyrospeiratis

  Σπύρο μάλλον ζεις σε κάποιο έρημο νησί του Ειρηνικού. Ή είσαι τρολ. Αλλιώς δεν εξηγούνται οι ανοησίες που γράφεις.
  Ο Μητσοτάκης γύρισε με άδεια χέρια!
  Μπορεί να ξέρει αγγλικά αλλά είναι άχρηστος! Κανείς δεν τον παίρνει στα σοβαρά επειδή είναι το διακοσμητικό λαμπατέρ στο Οβάλ Γραφείο του Τραμπ.

  1. avatar @@ spyrospeiratis

   Νομίζεις ότι γύρισε μα άδεια χέρια.

 8. avatar spyrospeiratis

  ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ -ΩΡΑΙΟ-ΕΥΘΥΤΕΝΗ-ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΒΑΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΝΤΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΩΡΑΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΣΟΥΡΓΕΛΟ -ΚΑΤΣΑΠΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΡΑΚΩΣΕΙ ΤΗ ΦΗΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑ Σ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ. ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΥΦΕΣΗ -ΑΝΕΡΓΙΑ-ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΜΙΖΕΡΙΑ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ.

  1. avatar mimis Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

   μαλλον εχεις συνοθυλευμα δεξιε

  2. avatar giorgos58

   χα, χα, χα και πήρε τα ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει