Στο «μικροσκόπιο» 67.000 αυθαίρετα – Βαριά πρόστιμα για ψευδείς δηλώσεις

Οι έλεγχοι θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:04
16/02/2020
Στο «μικροσκόπιο» 67.000 αυθαίρετα – Βαριά πρόστιμα για ψευδείς δηλώσεις
6
loading

Μπαράζ ελέγχων ξεκινούν οι ελεγκτές δόμησης τους επόμενους μήνες σε περισσότερα από 67.000 αυθαίρετα, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις υπαγωγής τους στους νόμους περί τακτοποίησης και έχουν πληρώσει μέρος ή το σύνολο των σχετικών προστίμων, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πρόκειται για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που προβλέπονται μεν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων, αλλά από το 2011 έως και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον ακριβή μηχανισμό αντιμετώπισης των παρατυπιών, πιθανότατα όμως τα απλά λάθη να μπορούν να διορθώνονται ακόμη και από τον ίδιο τον μηχανικό ο οποίος υπέβαλε τη δήλωση, ώστε να μην οδηγείται το σύνολο των περιπτώσεων σε προσφυγές στα δικαστήρια.

Θα εξετάζεται σειρά παραμέτρων, όπως η πληρότητα και η εγκυρότητα των δικαιολογητικών, αλλά και συγκεκριμένες αποκλίσεις. Στις περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων, πάντως, θα υπάρχουν κυρώσεις τόσο για τον ιδιοκτήτη του αυθαιρέτου όσο και για τον μηχανικό που υπέγραψε τη δήλωση, ο οποίος θα έρχεται αντιμέτωπος ακόμα και με το ενδεχόμενο απώλειας της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Το ποινολόγιο

 • Σε δηλώσεις που αφορούν σε σφάλματα που δεν κρίνονται σοβαρά. Για αυτά τα λάθη ο μηχανικός, ο οποίος έχει διαχειριστεί τη δήλωση, θα έχει τη δυνατότητα να ξαναμπεί σε αυτήν και να τα διορθώσει. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται, π.χ., η ελαφριά απόκλιση στα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα μιας αυθαιρεσίας, μικροί χώροι που δηλώθηκαν ως βοηθητικοί αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν χώρους κύριας χρήσης. Τα στοιχεία αυτά θα διορθώνονται από τον μηχανικό και ακολούθως θα επαναπροσδιορίζεται το ύψος του προστίμου, το οποίο καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου.
 • Σε εκείνες στις οποίες ο ελεγκτής δόμησης θα επιμείνει στο λάθος της αρχικής δήλωσης αυθαιρέτων και θα υπάρχει διαφωνία με τον μηχανικό που υπέβαλε την αρχική δήλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ΤΕΕ θα κληθεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή με στόχο, εάν αυτό καταστεί εφικτό, να μη φτάσουν στα δικαστήρια οι υποθέσεις που δεν ενέχουν δόλο.
 • Σε όσες δηλώσεις χαρακτηριστούν ψευδείς και αφορούν, για παράδειγμα, περιπτώσεις αυθαιρέτων, οι οποίες δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχουν υπαχθεί στους νόμους περί τακτοποίησης, όπως τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί μετά τον Ιούλιο του 2011 ή βρίσκονται σε περιοχές που εξαιρούνται της τακτοποίησης (δάση, αναδασωτέες εκτάσεις κ.λπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις η δήλωση υπαγωγής στον νόμο θα ακυρώνεται, η αναστολή κατεδάφισης θα ανακαλείται, θα επιβάλλονται τα υψηλά προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ δεν προβλέπεται επιστροφή των ποσών που έχουν πληρωθεί ως δόσεις του προστίμου τακτοποίησης. Κυρώσεις όμως θα έχει και ο μηχανικός, καθώς στις περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι εν γνώσει του υπέβαλε ψευδή δήλωση θα περνά από Πειθαρχικό Συμβούλιο, με κίνδυνο αφαίρεσης ακόμα και της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Έθνος της Κυριακής που κυκλοφορεί στα περίπτερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar dekatesera

  Γυρο γυρω απο τα hotspots στα νησια που εχουν καταπατησει δαση και τα εχουν κανει οι λαθραιοι παραγκουπολεις ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΘΑ ΦΑΝΕ Ε? ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ

 2. avatar Φοινικιος

  Όλα τα αυθαίρετα στο ίδιο κάδρο. Είτε εχτισες στον αιγιαλό ή στο δάσος, είτε έκανες το παράθυρο πόρτα το ίδιο. Το ελεεινό ελληνικό κράτος δεν τιμωρεί τους καταπατητές επειδή ο τζίρος είναι μεγάλος και μπορούν να εξαγοράσουν, αλλά δείχνει την αυστηρότητα του στον φουκαρα που στο σπίτι του έκανε μια μικρή αλλαγή ή προσθήκη. Δικαιοσύνη αλά ελληνικά...

 3. avatar @@@ Ρε παιδιά μας δουλεύετε ;

  Δεν σας δουλεύει κανείς .
  Στην Πάρνηθα έγινε έλεγχος ΟΛΗΣ της περιοχής για αυθαίρετα μέσα στα δάση όπως λέτε , αλλά ο έλεγχος ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ ΚΤΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. . . !
  Ο έλεγχος \' \' ενημέρωσε \' \' τους ενδιαφερόμενους οτι - - - Εμείς έλεγχο κάναμε , δεν βρήκαμε τίποτε , ή και αυτά που βρήκαμε είναι τακτοποιήσημα , , , , τώρα είναι η σειρά σας - - .!
  ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ . . !

 4. avatar Γύπας

  Αυθαίρετα \" Κ Α Τ Ε Δ Α Φ Ι Σ Η\" Όλα τα άλλα είναι για το ντόρο . Γιατί λοιπόν εγώ να βγάλω άδεια ; Αφού μπορώ να κάνω μια οικοδομή σε ένα μήνα και ειδικότερα όταν έχουμε εκλογές
  ( τότε δεν σου μιλάει κανένας) και μετά να την δηλώσω αν με καρφώσουν . Και συμφωνώ να πληρώσω το πρόστιμο για την νομιμοποίηση της , αλλά εγώ θα κτίσω εκεί που μου αρέσει και που γουστάρω!! Και θέλω να μου πει κάποιος \" αν πάω νόμιμα δεν μπορώ να οικοδομήσω σε υψόμετρο από τον αιγιαλό μικρότερο των τεσσάρων μέτρων !! Όχι κοντά σε δάση , όχι μέσα σε δάση κ.λ.π. Όταν λοιπόν εγώ κτίσω στο κτήμα μου που είναι 2 μέτρα υψομετρικά και 200 σε μήκος από τον αιγιαλό αυθαίρετα και μετά το νομιμοποιήσω με τα προβλεπόμενα πρόστιμα με συμφέρει ή όχι;

 5. avatar megaloagroths

  χτιζουν οπου γουσταρουν και αν καουν θα φταιει το κρατος

 6. avatar Ρε παιδιά μας δουλεύετε ;

  Μέσα στην Παρνηθα ξεφυτρώνουν ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών ! Στο δάσος της Αφαίας στην Αίγινα - που είναι και αρχαιολογικός χώρος - γίνεται ο χαμός της αυθαιρεσίας ! Χτίζονται επαύλεις , κόβονται πεύκα και φυτεύονται ελιές σε μια νύχτα ! Τι μας λέτε ! Να μην αναφέρω το όργιο των παράλιων , που ανάλογα με τα συμφέροντα χαρακτηρίζουν και αποχαρακτηρίζουν τον αιγιαλό σε όλη τη χώρα ! Ποιά αυθαίρετα ; Ντρέπομαι που είμαι Ελληνίδα ! Κατάντησαν την όμορφη χώρα μας και τα πανέμορφα δάση της , καταπατημένο χωράφι , τις δε παραλίες «private property» !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει