Την άποψη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν άλλα δύο χρόνια ύφεσης υπό το «δυσμενές» σενάριο των stress test εξέφρασε σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

«Με βάση το βασικό σενάριο, που αποτυπώνει την πρόβλεψή μας και την πρόβλεψη της τρόικα, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014», υποστηρίζει ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος προσθέτει ότι «υπό το δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη ξεκινάει το 2016, με μικρό αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης μέχρι τότε».

Ο Γ. Προβόπουλος υποστηρίζει ότι είναι «ολοένα και πιο αισιόδοξος» για το μέλλον της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναφέροντας πως η προσδοκώμενη επιστροφή στην ανάπτυξη υπόσχεται «ένα θετικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη» που με τη σειρά του θα ενίσχυε τις δαπάνες και τις επενδύσεις.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει χρήματα για την κάλυψη των δαπανών για το 2014 από το ταμείο διάσωσης των τραπεζών, ο κ.Προβόπουλος εμφανίζεται κατηγορηματικός. «Είναι επιτακτική ανάγκη τα μη χρησιμοποιηθέντα κονδύλια, να παραμείνουν διαθέσιμα ως ασπίδα προστασίας για τον τραπεζικό τομέα» τονίζει ο κ. Προβόπουλος.