Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το κατά πόσο οι εκτεταμένοι ρωσικοί συνοριακοί έλεγχοι στα φορτηγά που προέρχονται από τη Λιθουανία είναι συμβατοί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ ντε Χουχτ.

Η Ρωσία εισήγαγε το μέτρο κατά της Λιθουανίας στις 12 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε η Μόσχα έχει εμποδίσει την εισαγωγή από τη Λιθουανία γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ έχει αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους σε ψάρια και κρέας, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων η στάση αυτή της Ρωσίας αυξάνει τις ανησυχίες ότι πίσω από αυτές τις απαγορεύσεις κρύβονται στην πραγματικότητα πολιτικά κίνητρα.

Τον Νοέμβριο αναμένεται να συγκληθεί σύνοδος κορυφής στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, στην οποία θα συμμετάσχουν 6 πρώην σοβιετικά κράτη, με στόχο τη δημιουργία στενότερων δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή στη Ρωσία απαιτώντας μια εξήγηση για τους νέους τελωνειακούς ελέγχους στα οχήματα που προέρχονταν από τη Λιθουανία. «Μέχρι στιγμής οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τη διεξαγωγή αυστηρότερων ελέγχων στα τελωνεία», δήλωσε την Τρίτη ο Χουχτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Έχουμε ξεκινήσει ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά τα μέτρα είναι συμβατά με του κανόνες του WTO και ιδίως με το άρθρο 11 της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (GATT)», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Είπε επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι το θέμα θα μπορούσε να τεθεί στην ημερησία διάταξη της επόμενης διάσκεψης του WTO με θέμα το εμπόριο και τα αγαθά, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 18 Οκτωβρίου. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενημερωθεί από τη ρωσική κυβέρνηση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύτηκε η εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων από τη Λιθουανία, δήλωσε ο Χουχτ.

Η Ρωσία εντάχθηκε στον WTO πέρυσι, ωστόσο έκτοτε η ΕΕ έχει εκφράσει τα παράπονά της ότι η Μόσχα έχει αργήσει να προσαρμοστεί στους κανόνες του Οργανισμού.