Βαθαίνει η κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) , Πανίκου Δημητριάδη, μετά τη δήλωση του προέδρου Αναστασιάδη ότι μελετά το ενδεχόμενο παύσης του διοικητή για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του.

«Με λυπεί, γιατί για πρώτη φορά κάνω τόσο αυστηρές δηλώσεις δημόσια, αλλά επαναλαμβάνω δεν πάει άλλο»
δήλωσε σε συνέντευξή του, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ερευνά και στοιχειοθετεί όλα εκείνα, τα οποία συνθέτουν την αδυναμία ή την έλλειψη επάρκειας στην επιτέλεση των καθηκόντων του διοικητή. «Αναλόγως, πάντοτε με βάση το Σύνταγμα, θα αποφασίσω ενδεχόμενα την παραπομπή στο ανώτατο για τα περαιτέρω» τόνισε.

Ο κύπριος πρόεδρος έκανε λόγο για πλημμελή άσκηση καθηκόντων εκ μέρους του διοικητή και ανέφερε ότι απουσιάζει για αρκετές μέρες στο εξωτερικό.

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΚΤ, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Με θλίψη παρατηρείται, μετά και τις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του διοικητή της ΚΤ, καθώς και μια προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΚΤ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απουσία στο εξωτερικό προκύπτει λόγω των υποχρεώσεων του διοικητή στην ΕΚΤ, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την Κύπρο.

«Η αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εποπτική αρμοδιότητα της ΚΤ και γίνεται προσεκτικά και με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ούτως ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν», προστίθεται στην ανακοίνωση σε απάντηση στις κατηγορίες ότι υπήρξε καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία.

Η μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με την ΚΤ επαναφέρει την ένταση που υπήρξε αμέσως μετά την περίοδο του Eurogroup. Η ένταση αυτή καταγράφεται και σε χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ, που σημειώνει όμως ότι η κατάσταση είχε βελτιωθεί.