Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) αποκάλυψε το πλάνο για την απόκτηση του 49% της Jat Airways. Η αεροπορική εταιρεία, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, απέσπασε πενταετές συμβόλαιο διοίκησης με τον εθνικό αερομεταφορέα της Σερβίας.

Τα παραπάνω αποτελούν δύο από τους βασικούς πυλώνες της ευρείας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη από την Etihad Airways και την Κυβέρνηση της Σερβίας στην οποία περιλαμβάνονται στόλος νέων αεροπλάνων και νέο ολοκληρωμένο δίκτυο διεθνών προορισμών, που επιτρέπουν μεγαλύτερη πρόσβαση για τους επαγγελματίες ταξιδιώτες και τουρίστες στη Σερβία.

Η ιστορική συμφωνία ως συνέχεια του δρομολογίου της Etihad Airways μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Βελιγραδίου τον Ιούνιο και θα ενισχύσει σημαντικά τόσο τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ ΗΑΕ και Σερβίας όσο και τον τομέα τουρισμού των δύο χωρών.

Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών εκτιμήθηκαν το 2012 σε €23,3 εκατ., αριθμό τριπλάσιο του αντίστοιχου το 2011, και συνεχίζουν να επεκτείνονται με σημαντικές κυβερνητικές συμφωνίες που υπεγράφησαν πρόσφατα και αφορούν επενδύσεις στη γεωργία, στην άμυνα, στην τεχνολογία και στον τουρισμό.

Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ανακοινώθηκε από τον James Hogan, Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή της Etihad Airways και τον Aleksandar Vučić, Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Σερβικής Κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1η Αυγούστου 2013, στο Βελιγράδι.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Etihad Airways θα διαθέσει $40 εκατ. δάνειο που θα μετατραπούν σε μετοχές από την 1η Ιανουαρίου 2014, και υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών. Το παρόν θα αντιστοιχιστεί από ισόποση χρηματοδότηση της Κυβέρνησης της Σερβίας.

Η Etihad Airways και η Κυβέρνηση της Σερβίας θα παρέχουν επιπλέον χρηματοδότηση μέσω δανείων μετοχών και άλλους μηχανισμούς χρηματοδότησης που θα αγγίξουν τα $60 εκατ. με σκοπό την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης και την υποστήριξη της ανάπτυξης του δικτύου για τη νεοσύστατη AirSerbia.

Ο James Hogan, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Etihad Airways, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που υποδεχόμαστε την Air Serbia στη συμμαχία μετοχικού κεφαλαίου αεροπορικών εταιρειών και ανυπομονούμε για μία εποικοδομητική συνεργασία μαζί τους και με τους μετόχους τους για να δημιουργήσουμε μία αεροπορική εταιρεία που θα διακρίνεται για την αειφορία, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της».

«Εκτός από την κατανομή και την βελτιστοποίηση πόρων για το μέγιστο αποτέλεσμα, το φημισμένο επιχειρηματικό μοντέλο της Etihad Airways προσφέρει μια μοναδική κοινή πλατφόρμα για την προώθηση συνεργιών και εξοικονόμηση κόστους που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την Air Serbia στο πλαίσιο της εξέλιξης της νέας αεροπορικής εταιρείας».

«Θα πρέπει να παρθούν σκληρές αποφάσεις όμως η οικονομική επένδυση της Etihad Airways και της Κυβέρνησης της Σερβίας, μαζί με τον θετικό αντίκτυπο της διοικητικής ειδικότητας και εμπειρίας θα βοηθήσουν στη διασφάλιση ενός λαμπρού μέλλοντος για την ιστορική αεροπορική εταιρεία».

Ο Aleksandar Vučić, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης της Σερβίας, πρόσθεσε: «Η φήμη, η οικονομική ευρωστία και η σταθερότητα της Etihad Airways αποτελούν σημαντικό όφελος για την Air Serbia και είμαστε ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι για αυτή τη στρατηγική συνεργασία. Οι επιβάτες από και προς τη Σερβία θα επωφεληθούν σύντομα από ένα καταπληκτικό εύρος νέων προϊόντων και υπηρεσιών».

«Η συνεργασία θα προσφέρει στους επιβάτες ένα εκτενές δίκτυο δρομολογίων και διασυνδέσεων πτήσεων. Ακόμη, θα εδραιώσει και θα ενισχύσει την αγοραστική ανταγωνιστικότητα των δύο αεροπορικών αγορών καθώς τους επόμενους μήνες η σχέση θα εμβαθύνει».

Η μετονομασία και το rebranding της Jat Airways σε Air Serbia είναι μία σημαντική στιγμή στην ιστορία του αερομεταφορέα που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από περισσότερα από 80 χρόνια. Το δημιουργικό στο πτερύγιο της ουράς των αεροσκαφών της Air Serbia θα προβάλλει το σύμβολο της Σερβίας και τα χρώματα της σημαίας στην εξωτερική και στην εσωτερική πλευρά.

Οι νέες στολές πληρώματος σχεδιάστηκαν από ομάδα στη Σερβία και στα ΗΑΕ και αντιπροσωπεύουν τη νέα εμφάνιση του εθνικού αερομεταφορέα. Ο στόχος ήταν η αποκοπή από πρακτικές του παρελθόντος αλλά όχι από την σέρβικη κληρονομιά και παράλληλα προσφέρει μία χαρακτηριστική εθνική ταυτότητα.

Ανάμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες είναι ένα ενισχυμένο δίκτυο πτήσεων και πτήσεις κοινού κωδικού με την Etihad Airways και την airberlin, προσθέτοντας στο υπάρχον δίκτυο 33 πόλεων της Air Serbia 12 προορισμούς στην Αφρική, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

Οι νέοι προορισμοί είναι Άμπου Ντάμπι (συμπληρωματικά των καθημερινών πτήσεων της Etihad Airways) καθώς και η Μπάνια Λούκα, η Βηρυττός, το Βουκουρέστι, η Βουδαπέστη, το Κάιρο, το Κίεβο, η Λιουμπλιάνα, η Πράγα, η Σόφια, η Βάρνα και η Βαρσοβία.

Από τους πρώτους νέους προορισμούς της Air Serbia θα είναι πτήσεις τέσσερις φορές την εβδομάδα μεταξύ Βελιγραδίου και Άμπου Ντάμπι.

Μαζί με τις καθημερινές πτήσεις της Etihad Airways, το νέο δρομολόγιο της Air Serbia θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2013 και θα γίνει καθημερινό όταν ο νέος στόλος αναπτυχθεί για να εξυπηρετεί την αυξημένη ζήτηση.

Το νέο αεροσκάφος Α319 της Air Serbia είναι πρότυπα εξοπλισμένο με κομψή καμπίνα και με προϊόντα που δεν έχουν εμφανισθεί εκτός Βελιγραδίου.

Ο τρέχων στόλος της Jat Airways που αποτελείται από 10 αεροσκάφη Boeing 737-300 θα αποσυρθεί από τις προγραμματισμένες λειτουργίες του και σύντομα θα αντικατασταθεί από μισθωμένο αεροσκάφος στενής ατράκτου. Μακροπρόθεσμα, η Air Serbia θα παραγγείλει 10 αεροσκάφη στενής ατράκτου.

Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας θα προσφέρει πρωτοφανείς ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης για τα πληρώματα καμπίνας και πτήσης της Air Serbia. Οι εργαζόμενοι στην Air Serbia θα έχουν πρόσβαση στην παγκόσμιας κλάσης Ακαδημία Εκπαίδευσης Etihad Airways στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής στο Άμπου Ντάμπι.

Η Air Serbia θα γίνει ο έκτος συνεργάτης μετοχικού κεφαλαίου της Etihad Airways μετά την airberlin (29.21%), την Air Seychelles (40%), τη Virgin Australia (10.5%), την Aer Lingus (2.99%) και την πιο πρόσφατη Jet Airways (24% μετά από ρυθμιστικές εγκρίσεις).