Τη συνδρομή διεθνούς ελεγκτικής εταιρείας ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα το Σεπτέμβρη, προκειμένου να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση να μάθει την αλήθεια για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Υπάρχει μια βαθιά κρίση, αλλά ευτυχώς ακόμα η βόμβα αυτή δεν έχει εκραγεί στα αλβανικά νοικοκυριά», είπε ο κ. Ράμα κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

«Είναι γεγονός ότι σήμερα το 1/4 του συνόλου των δανείων είναι επισφαλή δάνεια. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για να ξεπεραστεί μια κατάσταση που θα μπορούσε να επιδεινωθεί», είπε ο κ. Ράμα.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοίνωσε την ίδρυση Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, στο οποίο “η εκπροσώπηση των τραπεζιτών θα είναι αναγκαία» όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, Αρντιάν Φουλάνι δήλωσε ότι η αλβανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές διαρθρωτικές προκλήσεις.

“Η αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών απαιτεί αισιόδοξo και μακρόπνοo όραμα. Η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και ισορροπίας και η υιοθέτηση τον σωστών πολιτικών αποφάσεων είναι το κλειδί της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Φουλάνι.