ΣΕΒ: Τριπλασιάστηκαν οι διδάκτορες, ελάχιστοι στη βιομηχανία

Προτιμούν την ακαδημαϊκή καριέρα και το δημόσιο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
17:34
01/10/2019
ΣΕΒ: Τριπλασιάστηκαν οι διδάκτορες, ελάχιστοι στη βιομηχανία
6
loading

Τριπλασιάστηκε από το 2000 ο συνολικός αριθμός των διδακτόρων στη χώρα μας, ωστόσο από αυτούς μόλις το 2,3 % απασχολούνται στη βιομηχανία καθώς οι περισσότεροι (45%) επιλέγουν την ακαδημαϊκή καριέρα ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για το λόγο αυτό ο ΣΕΒ φιλοδοξεί να εισάγει τον θεσμό των βιομηχανικών διδακτορικών, με στόχο την αποτελεσματική διασύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας και εκπαίδευσης με τις ανάγκες του παραγωγικού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε σχετική έρευνα του Συνδέσμου, στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 44.000 διδάκτορες, δηλαδή το 2% του συνόλου των αποφοίτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης, ενώ οι Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα (6η θέση της σχετικής κατάταξης), στην παραγωγή καινοτομίας η Ελλάδα κατατάσσεται συστηματικά στις τελευταίες θέσεις σε διεθνείς δείκτες. Έτσι, τονίζει ο ΣΕΒ, παρά την σημαντική επιστημονική αριστεία, η γνώση δεν αποτελεί ακόμα σημαίνοντα αναπτυξιακό παράγοντα.

Οι Βιομηχανικές Διδακτορικές Διατριβές που προτείνει ο ΣΕΝ είναι, πρωτότυπα αλλά εφαρμοσμένου προσανατολισμού, ερευνητικά έργα. Εκπονούνται από υποψήφιους διδάκτορες - σε ατομικό ή σε ομαδικό επίπεδο - στοχεύοντας στην εξεύρεση αυθεντικής και επιστημονικά τεκμηριωμένης λύσης σε συγκεκριμένα προβλήματα μιας επιχείρησης. Η τελευταία, είναι, κατά κανόνα, και ο παραγγελιοδόχος της έρευνας.

Στις προτάσεις του ΣΕΒ για την προώθηση των βιομηχανικών διατριβών περιλαμβάνονται:

- Η καθιέρωση μηχανισμού ενημέρωσης, μέσω υποβολής δήλωσης ερευνητικού ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις, η οποία θα κοινοποιείται στο διδακτικό/ ερευνητικό προσωπικό των Α.Ε.Ι.

- Η συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για επιλογή θεμάτων διδακτορικών διατριβών, βασισμένων σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές ή και τεχνολογικές προκλήσεις, με προστιθέμενη αξία για τις επιχειρήσεις και το Industry 4.0.

- Η δημιουργία ειδικού πλαισίου απασχόλησης υποψήφιων διδακτόρων που εκπονούν βιομηχανική διδακτορική διατριβή για λογαριασμό επιχείρησης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar φκφκφκφλ

  Που να δουλέψει ο νέος ρε ΣΕΒ-ιτες μήπως υπαρχει βιομηχανία ή παραγωγή; Τι Μπόρδες λέτε η ποιον πάτε να κοροϊδέψετε;

 2. avatar Λογικό να κυνηγάνε το δημόσιο…

  ...άμα στα ΑΣΕΠ το διδακτορικό μετράει όσο 20 χρόνια εργασίας.
  Για αυτό τα ελληνικά διδακτορικά έχουν γίνει δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό πεδίο ικανοποίησης πολιτικών γνωριμιών.

 3. avatar Καληνυχτας

  Δεν υπάρχει εταιρεία που να θέλει πραγματικά νεα στελέχη. Θέλουν θύματα που θα βγάζουν την δουλειά την παλαιών στελεχών με 600 ευρώ. Μόνο όταν συνταξιοδοτηθεί η γενιά των 50αριδων θα ανοίξει ο χώρος για τα νέα στέλεχη και τους νέους επιστήμονες που θα δώσουν πραγματική ώθηση στις εταιρείες

 4. avatar Νικοσ Χιος

  Το προφίλ του πετυχημένου Ελληνα επιχειρηματία, κλέβει την εφορία, κλέβει τους εργαζομένους του, ψιλοκοροιδευει τους πελάτες και γενάει "φούσκες" επιχειρήσεις για να τα κονομάει με βιλες, κοτερα, και κεφαλαια στο εξωτερικό. Είναι ελαχιστοι οι σωστοί επιχειρηματίες. Τι να κάνει λοιπόν ο κόσμος που θελει δουλεια.....

 5. avatar Αμπελοσοφος

  Γι αυτο τους βλεπουμε στα καναλια καθε μερα και ειδικα πριν της εκλογες να μας λιβανιζουνε μαζι με τους παπαγάλους δημοσιογραφους για την αναπτυξη και το φπα σαν λεγανε ψηφιστε κουλη

 6. avatar Stilitis

  Τι να κάνουν στον ιδιωτικό τομεα; Έχουμε μήπως καμια σοβαρη βιομηχανία που πληρώνει καλά για να επανδρωσει το RD τμημα της;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει