Περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια λίρες – περίπου 22.600.000 ευρώ- εισέπραξαν την τελευταία 5ετία υψηλόβαθμα στελέχη της Thomas Cook, παρά τους φόβους που υπήρχαν ήδη για ενδεχόμενη κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού.

Ο Ελβετός Peter Fankhauser, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, έλαβε 8,3 εκατομμύρια λίρες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2014. Το 2015 μόνο έλαβε μπόνους 2,9 εκατομμύρια λίρες.

Οι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Michael Healy και Bill Scott έχουν εισπράξει μαζί περίπου επτά εκατομμύρια λίρες από το 2014.

Το ίδιο διάστημα καταβλήθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια λίρες σε διευθυντές, όπως τον Βέλγο Frank Meysman, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά 1,6 εκατομμύρια λίρες.

Παρότι οι αριθμοί αυτοί πιθανότατα θα προκαλούν οργή στους χιλιάδες υπαλλήλους που χάνουν τις δουλειές τους και σε χιλιάδες τουρίστες που διακόπτουν βιαίως και χωρίς να φταίνε τις διακοπές τους, εκτιμάται πως ο Fankhauser τα κατάφερε καλά σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Όταν ανέλαβε, η εταιρία κλυδωνιζόταν οικονομικά έπειτα από σειρά προειδοποιήσεων αναφορικά με τα κέρδη της. Όμως εκείνος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατάφερε να ανατρέψει το σκηνικό και να επαναφέρει την εταιρεία στην κερδοφορία το 2015.

Το καυτό καλοκαίρι του 2018, το πιο θερμό στη βρετανική ιστορία, πιστεύεται πως είναι αυτό που επέφερε πλήγμα στον ταξιδιωτικό κολοσσό, κάνοντας τεράστιους αριθμούς πιθανών πελατών του να επιλέγουν διακοπές στην πατρίδα τους παρά στο εξωτερικό.

Παράλληλα πρόβλημα αποτέλεσαν και οι φόβοι αναφορικά με το Brexit αλλά και η πτώση της ισοτιμίας της στερλίνας, ενώ η Thomas Cook χρειάστηκε να δώσει μάχη στον ανταγωνισμό με τα online τουριστικά γραφεία.

Ο Fankhauser βρέθηκε το 2015 αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες του, εν μέσω σφοδρής κριτικής για το πώς η εταιρεία διαχειρίστηκε τους θανάτους δύο παιδιών, τα οποία βρίσκονταν σε διακοπές στην Κέρκυρα.

Παραδέχθηκε πως ο όμιλος «δεν έδειξε συμπόνοια» ενώ είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της εταιρείας λόγω της στάσης της αυτής, που οι γονείς του Bobby και της Christi Shepherd χαρακτήρισαν ως «αποτρόπαια». Η έρευνα είχε τότε δείξει πως η εταιρεία είχε εκτεθεί, καθώς τα παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα.