Με δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν πριν λίγο στη Βουλή, τα χρέη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ μεταφέρονται από την Αγροτική Τράπεζα στο ίδιο το υπουργείο Οικονομικών και θα λογίζονται πλέον ως χρέος της κεντρικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ΑΤΕ και αφορούν κυρίως σε προκαταβολές κοινοτικών επιδοτήσεων και σε καταβολές ενισχύσεων στους αγρότες, ύψους 1,01 δισ. ευρώ, αλλά και τα δάνεια του ΕΛΓΑ από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική και Πειραιώς ύψους 3,012 δισ. ευρώ, αναλαμβάνονται πλέον εξ ολοκλήρου από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης για τον ΕΛΓΑ, «με τον τρόπο αυτό αποσαφηνίζονται πλήρως οι σχέσεις του ΕΛΓΑ με το δημόσιο και δίδεται η δυνατότητα στον οργανισμό να αναπτυχθεί απρόσκοπτα».

Αναφορικά δε με την τροπολογία για τις συμβάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνεται ότι «αφενός επιτυγχάνεται η ορθή αποτύπωση του δημοσίου χρέους και αφετέρου διευκολύνεται η πληρωμή τους».

Στην τροπολογία αναφέρεται ακόμη πως καταργούνται οι κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που κάλυπταν ζημιές στην γεωργική παραγωγή που δεν προβλέπονταν από τον κανονισμό, καθώς και η δυνατότητα του ΕΛΓΑ να συνάπτει δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.