Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν σήμερα να επανεξετάσουν την παρουσία τους στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία κρίνεται υπερβολική από τις ΗΠΑ και τις αναδυόμενες χώρες, ανακοίνωσε η προεδρία της Ε.Ε.

«Θα προσπαθήσουμε να αρχίσουμε τώρα συνομιλίες με τους εταίρους μας στο ΔΝΤ, ίσως πρώτα με τις ΗΠΑ, αλλά και με άλλους εταίρους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρεντέρς.

Το θέμα είναι να εξεταστεί «πώς είναι δυνατό να οργανωθεί μια αναθεώρηση των ποσοστώσεων (της εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ) υπέρ των αναδυομένων χωρών, των χωρών που υπο-εκπροσωπούνται, αλλά και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου», τόνισε.

Ο Ρεντέρς είπε επίσης πως πρέπει να αναθεωρηθεί η θέση των ΗΠΑ ως μοναδικού μέλους του ΔΝΤ με δικαίωμα βέτο.

Οι ποσοστώσεις που ισχύουν σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αντανακλούν την παγκόσμια οικονομική ισορροπία όταν ιδρύθηκε ο οργανισμός αυτός, το 1945. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι λέγεται ότι υπερ-εκπροσωπούνται, με τις Κάτω χώρες της (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο), για παράδειγμα, να έχουν μεγαλύτερη επιρροή από την Κίνα.

Η ετήσια συνέλευση του ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και στη διάρκειά της θα θιγεί το θέμα της κατανομής των εδρών στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο διχάζει τα κράτη μέλη του ΔΝΤ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανανεώνει τη σύνθεσή του κάθε δύο χρόνια και αυτό θα γίνει φέτος πριν από την 1η Νοεμβρίου.