Η τράπεζα Kommunalkredit μπορεί ακόμη να πωληθεί και δεν πρόκειται κατ’ ανάγκην να εκκαθαριστεί, ανέφερε σήμερα ο εποπτικός φορέας του χρηματοοικονομικού τομέα στην Αυστρία, μετά την παρέλευση της καθορισμένης από την ΕΕ προθεσμίας για την αποκρατικοποίηση του πιστωτικού αυτού ιδρύματος.

Η πώληση της Kommunalkredit, μιας τράπεζας ειδικευμένης στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων του δημοσίου η οποία εθνικοποιήθηκε το 2008, αποτελούσε προαπαιτούμενο βάσει των όρων της «διάσωσής» της. Η αποτυχία αυτή προστίθεται στις αιτίες των τριβών της Βιέννης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ήδη ερευνά τις κρατικές ενισχύσεις προς μια άλλη αυστριακή τράπεζα.

Η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Kommunalkredit θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν ως τα μέσα του 2013, αλλά οι υποβληθείσες προσφορές ήταν απαράδεκτα χαμηλές, όπως ανέφερε η διοίκηση της τράπεζας.

«Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης δεν ολοκληρώθηκε στη βάση των υφισταμένων προσφορών. Δεν ήταν εφικτή μια επωφελής πώληση για τους μετόχους στο τρέχον περιβάλλον της αγοράς», σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης.

Πάντως ο Χέλμουτ Ετλ, συνδιευθυντής της αρχής εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα στην Αυστρία, είπε στους δημοσιογράφους πως το γεγονός ότι η Kommunalkredit έχει παγώσει κάθε δανεισμό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πρέπει να εκκαθαριστεί. «Υπάρχει ακόμη μια πιθανότητα να πωληθεί», είπε.

Η παρέλευση της προθεσμίας τύποις δίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα να ορίσει πληρεξούσιο για να πωλήσει την τράπεζα, όμως η Βιέννη έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες να μην προχωρήσουν σε αυτό το βήμα. Σε αντάλλαγμα, η Kommunalkredit δεν θα χορηγήσει νέα δάνεια κι απλώς προς το παρόν θα συνεχίσει με το τρέχον ενεργητικό της ως έχει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιδίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση ως τώρα.

Ο Ετλ είπε πως υποθέτει πως οι Βρυξέλλες δεν θα διορίσουν πληρεξούσιο στην Kommunalkredit.

Η Αυστριακή κυβέρνηση είχε προβλέψει έσοδα 250 εκατ. ευρώ φέτος από την αποκρατικοποίηση της τράπεζας, η αξία των στοιχείων ενεργητικού της οποίας υπολογίζεται πως ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Βιέννη και Βρυξέλλες διαφωνούν ήδη για τον ρυθμό της διαδικασίας αναδιοργάνωσης άλλης μιας τράπεζας που είχε κρατικοποιηθεί, της Hypo Alpe Adria. Η Κομισιόν ζητεί να έχουν πωληθεί τα στοιχεία του ενεργητικού της εντός 2013.

Όμως η αυστριακή κυβέρνηση, η οποία διέθεσε πάνω από 2 δισεκατ. ευρώ σε κρατική βοήθεια στην συγκεκριμένη τράπεζα, φοβάται ότι μια εσπευσμένη πώληση θα έπληττε σοβαρά τα δημοσιονομικά της—ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Η Kommunalkredit, η οποία διοχέτευσε τα «τοξικά» στοιχεία του ενεργητικού της στην «κακή τράπεζα» KA Finanz, θεωρείται ότι βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από την Hypo. Η έκθεσή της στο ελληνικό χρέος έπαιξε ρόλο στις ζημίες 149 εκατ. ευρώ που είχε παρουσιάσει το 2011, αλλά το 2012 ανακοίνωσε κέρδη 18 εκατ. ευρώ, ενώ και φέτος αναμένει ότι θα καταγράψει κέρδη, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της τον περασμένο μήνα. Το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού της υπολογίζεται ότι φθάνει τα 16 δισεκατ. ευρώ.

Η Αυστρία είχε προσλάβει πέρυσι την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley ως αποκλειστικό σύμβουλο για την πώληση της Kommunalkredit, που ανήκε στο παρελθόν στις Österreichische Volksbanken και Dexia.