Οι ΗΠΑ οφείλουν να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμά τους σε ποσοστό άνω του 40% κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2013, εάν επιθυμούν να το επαναφέρουν στα 642 δισεκ. δολάρια, ήτοι στο μικρότερο επίπεδό του από το 2008, προκύπτει από την έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου (CBO).

«Δεδομένου ότι πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο τα έσοδα από τις τρέχουσες δαπάνες βάσει του ισχύοντος νομικού καθεστώτος, οι προβλέψεις του CBO για το έλλειμμα θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη αρχή αυτή.

Στα τέλη του οικονομικού έτους 2012, που έληγε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το αμερικανικό δημόσιο έλλειμμα είχε ανέλθει στα 1,087 τρισεκ. δολάρια, για να μειωθεί το επόμενο έτος κατά 40,9%, στα 642 δισεκ. δολάρια, επεσήμανε το Γραφείο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η αρχή προέβλεπε μία πολύ μικρότερη ελάττωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος για το 2013, στα 845 δισεκ. δολάρια.

Βεβαίως, στις νέες προβλέψεις λαμβάνονται υπ’ όψη οι αυτόματες δημοσιονομικές περικοπές που ισχύουν από τις αρχές Μαρτίου και αναμένεται να στερήσουν από το δημόσιο, εκτός εάν υπάρξει τελικά συμφωνία με το Κογκρέσο, κονδύλια ύψους 85 δισεκ. δολαρίων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το 2013 το αμερικανικό έλλειμμα δεν προβλέπεται να ξεπερνά το 4% του ΑΕΠ, έναντι 7% το 2012, ενώ μέχρι το 2016 αναμένεται να μειώνεται σταδιακά, σύμφωνα με το CBO.

Ωστόσο, στη συνέχεια, «θα αρχίσει να ανεβαίνει μέσα στα επόμενα χρόνια, για να φθάσει το 3,5% το 2023», κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών και της επιβάρυνσης του χρέους, προστίθεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε.