Ρυθμίσεις για την οικονομική και γραφειοκρατική διευκόλυνση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ και για την επιτάχυνση της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το «Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων».

Αναλυτικά:

– Δίνεται δυνατότητα χρήσης της εγγύησης καλής εκτέλεσης και για τη λήψη προκαταβολής, χωρίς να απαιτείται η κατάθεση εγγύησης προκαταβολής. Η ρύθμιση γίνεται με στόχο τη διευκόλυνση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή οικονομική κατάσταση η οποία δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες για την προσκόμιση των εγγυήσεων.

– Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υποβάλουν εγγυητική επιστολή για τη χρηματοδότησή τους από το Δημόσιο, φορείς και επιχειρήσεις, που επιλέγονται να επιχορηγηθούν για έργα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

– Λαμβάνονται μέτρα για τις αμοιβές των αξιολογητών έργων του ΕΣΠΑ προκειμένου να επιταχυνθεί το έργο τους και κατ’ επέκταση η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, χωρίς να παραβιάζεται το ετήσιο πλαφόν των αμοιβών. Συγκεκριμένα, καταργούνται τα μηνιαία όρια αμοιβής, ενώ διατηρούνται τα όρια αμοιβής ανά πρόταση (50 ευρώ) και το όριο των επιτρεπτών αξιολογήσεων ανά έτος (50).

– Δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε επενδυτικό νόμο να παρατείνουν χρονικά τις συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για την αγορά καινούριου μηχανολογικού εξοπλισμού από επτά σε δέκα χρόνια, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητάς τους.

– Αναδιοργανώνεται ο μηχανισμός παρακολούθησης της εκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με στόχο την πλήρη παρακολούθηση των πληρωμών που γίνονται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέραν της Τράπεζας της Ελλάδος, μέσω των λογαριασμών των φορέων υλοποίησης – δικαιούχων που τηρούνται για τα έργα. Οι πληρωμές που πραγματοποιούνται μέσω της ΤτΕ συνεχίζουν να παρακολουθούνται από τη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων.