Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, τα κίνητρα που θα δίνει το νέο καθεστώς

Ποιοι ασφαλισμένοι θα βγουν κερδισμένοι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:18
25/08/2019
Αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, τα κίνητρα που θα δίνει το νέο καθεστώς
8
loading

Τέσσερις βασικές κατηγορίες ασφαλισµένων βρίσκονται στην πρώτη γραµµή για τις νέες αλλαγές που έρχονται στο Συνταξιοδοτικό. Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόµενους σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα οι οποίοι είναι κοντά στη σύνταξη και «ζυγίζουν» τα δεδοµένα για την καταλληλότερη στιγµή της εξόδου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, οι διαρθρωτικές µεταρρυθµίσεις στις συντάξεις που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, µε αιχµή του δόρατος τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και στόχο τη βελτίωση της ανταποδοτικότητας στις κύριες συντάξεις, δεν αποκλείεται να δηµιουργήσουν νέα δεδοµένα για όλους όσοι µετρούν πολλά χρόνια ασφάλισης στις πλάτες τους.

Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιµούν πως από τις κυοφορούµενες αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης αναµένεται να επηρεάζονται ετησίως περίπου 25.000 ασφαλισµένοι, που θα ανοίγουν την πόρτα της συνταξιοδότησης κάθε χρόνο.

Υπό αυτό το πρίσµα, εφιστούν την προσοχή στους υποψήφιους συνταξιούχους για τη σωστή επιλογή της στιγµής εξόδου. Στο τραπέζι βρίσκεται η αναδιάρθρωση των ποσοστών αναπλήρωσης, µε στόχο την αύξηση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, οι οποίες µετά την 25ετία ασφάλισης και ιδιαίτερα για όσους αποχωρούν µε υψηλές συντάξιµες αποδοχές είναι προοδευτικά υποανταποδοτικές.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια:

Αύξηση των ποσοστών κυρίως για όσους αποχωρούν µε περισσότερα από 35, 37 ή και 40 χρόνια ασφάλισης. Η αύξηση των ποσοστών για τους ασφαλισµένους µε πολλά χρόνια εκτιµάται πως «ψαλιδίζει» την υποανταποδοτικότητα των µεσαίων και υψηλών συντάξεων και ενισχύει το κίνητρο ασφάλισης.

Αλλαγή στον µηχανισµό υπολογισµού της ποσοστιαίας αναπλήρωσης, ώστε αυτή να υπολογίζεται σωρευτικά και όχι προσθετικά. Πρόκειται για σύστηµα αντίστοιχο µε αυτό που είχε υιοθετηθεί και στον νόµο 3863 του 2010, το οποίο, αν τελικά προκριθεί, υπολογίζεται πως θα δώσει σε σχέση µε το υπάρχον σύστηµα µεσοσταθµικά µια προσαύξηση της τάξης του 14% σε όσους αποχωρούν µε 25ετία και πλέον ασφάλισης.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Ποπ

  Ποτε.θα..εκδοθουνε.η.νεες.συνταξεις.του2018

  1. avatar τις εξεδωσε η αχτσογλου……απο το τελος του 17……

   μετα τελος 18...ολα οκ ολα καλα...αλλα μονο στα μυαλα....των συριζοβουρλιωτων

 2. avatar Γιώργης παραμυθοφαγος

  Σύγκεκριμενες απαντήσεις κατά τη γνώμη μου αποφεύγουν να δώσουν.

 3. avatar 40 χρόνια δουλειας

  40 χρόνια δουλειας και ...οποιος αντέξει.Κοινως αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιως.

 4. avatar Απλά και κατανοητά

  Κερδισμένοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών!
  Χαμένοι όλοι οι εργαζόμενοι!

  1. avatar 5ετιας συνεχεια δηλαδη?????

   συριζοβιοληδες και αυτοι?????

 5. avatar μη τσιμπατε!

  ελαχιστοι οι κερδισμενοι, οι πολλοι σιγουρα χαμενοι !!

  1. avatar 5 χρονια ελεγχατε τα παντα……

   οπως παντα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει