Συντάξεις φτώχειας και στη Γερμανία

Πολλοί συνταξιούχοι πρέπει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23:05
29/07/2019
Συντάξεις φτώχειας και στη Γερμανία
6
loading

Το 51,4% των συνταξιούχων στη Γερμανία, δηλαδή πάνω από 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι, λάμβανε τον περασμένο χρόνο συντάξεις κάτω των 900 ευρώ τον μήνα και το 58,6% των συνταξιούχων λιγότερα από 1.000 ευρώ.

Αυτοί οι αριθμοί αναφέρονται σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης προς την πρόεδρο της Επιτροπής Οικογενειακών Υποθέσεων, Σαμπίνε Τσίμερμαν, η οποία είχε καταθέσει σχετική επερώτηση εκ μέρους του κόμματός της «Η Αριστερά» (Die Linke).

Όπως δηλώνει η βουλευτής του γεραμνικού αριστερού κόμματος στο δίκτυο περιφερειακών εφημερίδων RND, και επικαλείται η Deutsche Welle «από τα στοιχεία προκύπτει πως δεν μπορεί πλέον να διαψευσθεί ότι η προβλεπόμενη από τον νόμο σύνταξη δεν προστατεύει από τη φτώχεια».

Πολλοί συνταξιούχοι πρέπει να εργάζονται για να τα βγάλουν πέρα, τονίζει η βουλευτής. Σημειώνεται ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία αναφέρονται στο ποσό της σύνταξης μετά την αφαίρεση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και πριν από τους φόρους που υποχρεούνται να πληρώνουν οι συνταξιούχοι.

Πότε θεωρείται κάποιος φτωχός;

Ως όριο απειλής από τη φτώχεια θεωρείται στην ΕΕ το 60% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος του πληθυσμού σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Στη Γερμανία αυτό το όριο κυμαίνεται για κάθε άτομο στα 999 ευρώ τον μήνα. Με άλλα λόγια, άνθρωποι που έχουν στη διάθεσή τους χαμηλότερο εισόδημα διατρέχουν τον κίνδυνο της φτώχειας. Από άποψη στατιστικής, όμως, η φτώχεια είναι μία σχετική έννοια.

Όπως επισημαίνει η γερμανική κυβέρνηση στην απάντησή της, δεν μπορεί οπωσδήποτε μόνο από το ύψος της βασικής σύνταξης να συναχθούν συμπεράσματα για τις ανάγκες ενός ατόμου και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πιθανές πρόσθετες πηγές εσόδων. Δηλαδή, υπάρχουν, πράγματι, άνθρωποί που έχουν μία χαμηλή σύνταξη και είναι φτωχοί. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι που ο ή η σύζυγος διαθέτουν υψηλό εισόδημα ή υπάρχουν έσοδα από ενοίκια.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το φαινόμενο τις φτώχειας στους ηλικιωμένους είναι, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW), τα υψηλά ενοίκια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά τού ενός ατόμου.

Πέραν αυτού, ειδήμονες επί του θέματος έχουν -εδώ και καιρό- προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυξηθεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία. Βασικός παράγοντας μίας τέτοιας εξέλιξης είναι -σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Bertelsmann- η επισφαλής απασχόληση.

Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και εάν συμπεριληφθούν εκτός από τη σύνταξη και όλες οι άλλες πιθανές πηγές εσόδων, η φτώχεια στους ηλικιωμένους θα αυξηθεί: Ένας στους πέντε συνταξιούχους (20%) στη Γερμανία που θα βγει στη σύνταξη μεταξύ του 2031 και του 2036 θα απειλείται από τον κίνδυνο της φτώχειας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Το ψώνιο

  Ναι τώρα φτώχεια και οι Γερμανοί!! Ας έρθουν στην Ελλάδα να τρώνε μακαρόνια κάθε μέρα και να τους κόβουν ρεύμα και νερό να ξεχάσουν τι θα πει σούπερ μάρκετ και τα λέμε!!!!

 2. avatar Ρεθυνιωτης

  Ολλοι οι σκύλοι μια γεννια. Πριν λίγο καιρό δικός τους πολιτικος έβγαλε στη φορά ότι μόνο από την Ελλάδα η Γερμανια κέρδισε 40 δις στα χρονια της κρίσης. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως κατανεμονται αυτά τα λεφτά στους ανθρώπους; μα όπως και στην Ελλάδα. Τα πολλά στις τσέπες των λιγων και τα λίγα στις τσέπες των πολλών.
  Και για το σχόλιο του kriskalts : Γιατί κανεις σύγκριση αραγες με τη μικρότερη σύνταξη και όχι με τις μεγαλύτερες συνταξεις ; όσο για τη συμβουλή της ιδιωτικης ασφάλισης , που θα βρει τα λεφτά ο ερμος ο λαουτζικος να κάνει και ιδιωτική ασφάλιση;

 3. avatar παίρνουν μαθήματα

  από το ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ.

 4. avatar Takis_0731

  Αγαπητοί Γερμανοί συνταξιούχοι "φτωχοί" ελάτε στην Ελλάδα να δείτε τι σημαίνει φτώχεια στην διάρκεια της σύνταξης...

 5. avatar Criskalts άνθρωπος της διπλανής σας πόρτας

  Μια χαρά είναι οι Γερμανοί.
  Οι συντάξεις στη Βρετανία είναι 730 το μήνα. Δε πα να δίνεις 100 ή 1000 το μήνα, 730 θα πάρεις.
  Αν θες παραπάνω, κάνεις ιδιωτική

 6. avatar φροιξος

  τι μας περιμενει!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει