Μη αναστρέψιμη χαρακτηρίζουν τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank ανώτατες τραπεζικές πηγές, αναφορικά με τις δεύτερες σκέψεις που εμφανίζεται να έχει η τρόικα για την σύμπραξη των δύο ιδρυμάτων.

Η τρόικα, η οποία εξ αρχής γνώριζε όλα τα δεδομένα της συγχώνευσης και είχε πρωτοστατήσει στη συμφωνία Εθνικής – Eurobank , εμφανίζεται σήμερα να υποστηρίζει στις επαφές της με κυβερνητικά στελέχη και τραπεζικούς παράγοντες ότι η νέα τράπεζα θα είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος, θα είναι δύσκολο να πωληθεί και θα έχει υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες.

Αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι επικεφαλής της τρόικας θα θέσουν το ζήτημα την προσεχή Πέμπτη στη συνάντηση τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ωστόσο ανώτατη τραπεζική πηγή ξεκαθαρίζει στο newsbeast.gr πως «τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο μέτοχος».

Τόσο στελέχη της Εθνικής όσο και της Eurobank αποσαφηνίζουν πως ήδη οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας κατέχουν το 84,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank μετά την ολοκλήρωση της δημοσίας πρότασης προς τους μετόχους της Eurobank και ότι ως εκ τούτου η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη. Ήδη δε οι διαδικασίες νομικής ενοποίησης των δύο τραπεζών βρίσκονται στην τελική ευθεία.

«Το συνολικό ενεργητικό της ενιαίας τράπεζας θα προσεγγίζει τα 170 δισ. ευρώ δηλαδή θα είναι όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας. Αλλά και το ενεργητικό της BNP Paribas δεν είναι σχεδόν ίσο με το γαλλικό ΑΕΠ;», τονίζει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr τραπεζικό στέλεχος, θέλοντας να δείξει ότι το επιχείρημα που αποδίδεται στην τρόικα ότι ο νέος τραπεζικός οργανισμός θα είναι υπέρογκα μεγάλος δεν ευσταθεί.

Το ίδιο στέλεχος κρατά αποστάσεις από τις αιτιάσεις όσων μιλούν για «κρυφή ατζέντα» της τρόικας προκειμένου να πωληθεί η Εθνική Τράπεζα φθηνά και σημειώνουν πως εάν η Εθνική δεν εξυγιανθεί και δεν περάσει στην κερδοφορία ελάχιστοι θα θέλουν να την αποκτήσουν δεδομένου και του «ρίσκου χώρας».

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως η περίπτωση της Εθνικής είναι ιδιαίτερη, καθώς το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το τραπεζικό ίδρυμα θα αποτελέσει τον κρατικό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

«Στην Εμπορική και στην Γενική οι Γάλλοι συνεισέφεραν, στην περίπτωση των κυπριακών υποκαταστημάτων οι Κύπριοι κατέβαλαν μέρος της συμμετοχής τους, ενώ στην περίπτωση της Εθνικής αυτό δεν έγινε και ούτε θα συμβεί καθώς όλοι αναμένουν απλά την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ», αναφέρουν και υπογραμμίζουν πως εάν η Eurobank προχωρούσε σε ξεχωριστή αύξηση κεφαλαίου τότε το ΤΧΣ θα έβαζε λιγότερα χρήματα από ότι θα συμβεί τελικά με την ενιαία αύξηση κεφαλαίου του νέου σχήματος. «Η τρόικα ενημερώθηκε αργά (το Δεκέμβριο) για την ενιαία αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής», υποστηρίζει πηγή κοντά στις εξελίξεις.

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση κυβέρνησης , τρόικας και ΤτΕ ότι ο προγραμματισμός έπρεπε να προβλέπει πως οι αυξήσεις των συστημικών τραπεζών δεν θα συμπέσουν και θα γίνουν κλιμακωτά, πάραυτα κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Ήλθε και η κρίση της Κύπρου και ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά και την επενδυτική ψυχολογία», σημειώνει αναλυτής που θεωρεί πως οι αυξήσεις κεφαλαίου ενδέχεται να λάβουν παράταση ακόμη και για μετά τον Ιούνιο 2013.