Την πρόταση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ επανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, ενώπιον του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης εταιρίας, κ. Στέλιου Αγγελούδη, ο οποίος κλήθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ, για να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. του επιμελητηρίου, για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού.

Ο κ. Μπακατσέλος επισήμανε ότι ανάλογη πρόταση περί εξαγοράς μετοχών του Δημοσίου στην ΟΛΘ από το ΕΒΕΘ έχει κατατεθεί και στο παρελθόν στα αρμόδια υπουργεία, ενώ υπενθύμισε ότι σε πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια τα τοπικά επιμελητήρια είναι μέτοχοι και μάλιστα με υψηλά ποσοστά συμμετοχής.

Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας του ΟΛΘ με ξένο στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου να πραγματοποιηθούν γρήγορα οι απαραίτητες μεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του λιμανιού και εξέφρασε την εκτίμηση ότι προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει η νέα διαδικασία fast track για τις επενδύσεις.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ έθεσε υπόψη του κ. Αγγελούδη και το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Θεσσαλονίκης αλλά και την πρόταση του επιμελητηρίου για στήριξη της κρουαζιέρας με την επιδότηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, που θα δένουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου επιβατικού σταθμού.

Στην ομιλία του, ο κ. Αγγελούδης περιέγραψε τους βασικούς άξονες στους οποίους κινείται η νέα διοίκηση της ΟΛΘ, καταρτίζοντας έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα συμβάλει, όπως είπε, στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΟΛΘ προχωρά άμεσα στη δημοπράτηση της επέκτασης της 6ης προβλήτας και στην προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για την επιλογή συμβούλου που θα αναλάβει την υποστήριξη για το logistic center και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, προχωρά στην επικαιροποίηση της οικονομοτεχνικής μελέτης για την κατασκευή μαρίνας στην πρώτη προβλήτα, ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το business plan της ΟΛΘ ΑΕ.

Τέλος, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του ΕΒΕΘ και της ΟΛΘ προκειμένου να επιλυθούν ταχύτερα θέματα που αφορούν τόσο στο λιμάνι όσο και στην επιχειρηματική κοινότητα και συγκεκριμένα στην προώθηση της κρουαζιέρας και στην άρση της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Θεσσαλονίκης.