Έρευνα κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ουγγαρίας ξεκίνησε η αστυνομία της χώρας, έπειτα από υπόνοιες πως παρέδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες για τις εθνικές τράπεζες στο ΔΝΤ.

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη Βουδαπέστη, «η έρευνα διατάχθηκε βάσει των υπονοιών για κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του δικαιώματος για εμπιστευτικότητα στις συναλλαγές», ενημέρωσε σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο η Μπετίνα Μπάγκολι, εκπρόσωπος Τύπου του γενικού εισαγγελέα.

Στην έκθεσή της που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, η εποπτική αρχή τραπεζικού τομέα ASZ κατηγορούσε την Κεντρική Τράπεζα πως είχε διαβιβάσει εμπιστευτικές πληροφορίες για τις ουγγρικές τράπεζες στο ΔΝΤ κατά το διάστημα 2008 έως 2010, πριν την ανάρρηση στην εξουσία του Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία είχε διαπραγματευθεί το 2008 τον δανεισμό της με 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που την είχε βοηθήσει να ξεπεράσει τον σκόπελο της χρεοκοπίας.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Άντρας Σίμορ, που αποτελεί «μαύρο πρόβατο» για τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, στηλίτευσε τη δημοσίευση της έκθεσης αυτής ως νέα προσωπική επίθεση που στόχο έχει να τον καταστήσει αναξιόπιστο στα μάτια της κοινής γνώμης καθώς πλησιάζει η λήξη της θητείας του στις αρχές Μαρτίου.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει τις κατηγορίες της εποπτικής αρχής και υποστηρίζει πως όλες οι δραστηριότητές της έχουν γνώμονα τη συμφωνία με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.