ΦΠΑ: Το παράδοξο με τα ίδια προϊόντα στο 13% και στο 24%

Τι θα γίνει με τον καφέ και τα ροφήματα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:21
14/05/2019
ΦΠΑ: Το παράδοξο με τα ίδια προϊόντα στο 13% και στο 24%
7
loading

Η μετάταξη τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα (20 Μαΐου), σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Ένα παράδοξο φαίνεται να εντοπίζεται όμως με κάποια προϊόντα τα οποία επιστρέφουν στο μειωμένο συντελεστή 13% ως πρώτη ύλη, αλλά στην εστίαση επιβαρύνονται με 24% ως ροφήματα.

Ερωτηθείς για τη μείωση συντελεστών του ΦΠΑ στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι «η συζήτηση για τα μέτρα συνεχίζεται στη Βουλή. Θα υπάρχουν τροπολογίες για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», λέγοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση, προκειμένου μια σειρά από προϊόντα που ανήκουν στην κατηγορία των ροφημάτων να μεταταχθούν και αυτά στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική βελτίωση σχεδιάζεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Η αρχική ρύθμιση

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι, σύμφωνα με την τροπολογία, μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), διάφορα αγαθά και υπηρεσίες.

«Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, μετατάσσονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. (13%) από είκοσι τέσσερα τοις εκατό (24%) που ισχύει σήμερα:

 1. είδη λαδιών, παρασκευάσματα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύμες, αλάτι, ξύδια κλπ.,
 2. η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες και δομές που παρέχουν κατάλυμα σε άτομα με νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών,
 3. η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Επίσης, μειώνεται από δεκατρία τοις εκατό (13%) που είναι σήμερα σε έξι τοις εκατό (6%): ο συντελεστής του φόρου για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Τα ανωτέρω ισχύουν από 20.5.2019».

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους «από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια απώλεια των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τη μετάταξη σε χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιορισθεί καθόσον εξαρτάται από το μέγεθος της κατανάλωσης αυτών. Εκτιμάται πάντως ότι για το έτος 2019 (σε επτάμηνη βάση) και για το έτος 2020 αναμένεται να ανέλθει στο ποσό των 441 εκατ. ευρώ περίπου και 667 εκατ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Αντικρυστής

  Για να μην λέμε άλλα αντ'άλλων, εδώ όπως λέει και η επικεφαλίδα του άρθρου, το θέμα είναι ''τι θα γίνει με τον καφέ και τα ροφήματα''.
  Στο άρθρο,αν εξαιρέσουμε τις ''σάλτσες'', το εξηγεί καθαρά . Δηλαδή ο καφές και τα ροφήματα ως πρώτη ύλη (που τα αγοράζουμε από το μπακάλικο και το σούπερ μάρκετ) θα έχει πλέον ΦΠΑ 13% αντί για 24% .
  Τα υπόλοιπα σχόλια είναι στην τακτική τις μονταζιέρας για να μπλέξουμε τον κόσμο.

 2. avatar KΛΕΩΝ

  Δεν υπαρχει...δημοσιονομικό περιθώριο!!!
  Κατα τα αλλα υπεραποδιδει η οικονομια!!!
  Ποσο σανο ακομα?

 3. avatar Big deal….

  Τα ροφήματα υπάγονται από τη 10ετία του ΄80 στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
  Δε θυμάστε τι χαρά έκαναν τα κορίτσια ελευθερίων ηθών όταν κατέταξαν τις [...] στα ροφήματα?

 4. avatar Νίκος Χριστοφιλογιάννης

  Ωραία όλα αυτά με τη μείωση του Φ. Π. Α και όλα τ'αλλα με τους μισθούς στο δημόσιο έπειτα από 10 χρόνια υπηρεσίας και τώρα όπου έγινα αορίστου χρόνου και περνώ τα μισά από ότι έπερνα, θα γίνει καμία ανακατάταξη... Και αν ναι, που πρέπει να γίνει για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους σαν εμέ, πότε;;;

  1. avatar Λευτέρηςς

   Αν δεν σ'αρέσει ο μισθός σου παραιτήσου και βρες αλλού δουλειά. 'Αντε

  2. avatar αεργα

   μας δουλεύεις; διαλύθηκε ο ιδιωτικός τομέας για να πληρωνεστε εσείς οι αεργοι του δημοσίου τομέα και έχεις και απαιτήσεις κιόλας;;;;;;;

   1. avatar Χαχαχαχα

    Τι του λες του ανθρώπου τώρα; Το όνειρό του ζει. Έγινε η σύμβασή του "αορίστου χρόνου"

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει