Στη σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση

Ποιοι μπορούν να φύγουν στα 60 και με μεγαλύτερες αποδοχές


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:20
21/01/2013
Στη σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση
2
loading

Παράθυρο για μεγαλύτερη σύνταξη σε ασφαλισμένους που πέρασαν από δύο ή περισσότερα ταμεία, αλλά και για κανονική έξοδο μέχρι και 7 χρόνια νωρίτερα από το 67ο έτος, ανοίγουν για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους δύο ρυθμίσεις για τη διαδοχική ασφάλιση που έρχονται να ανατρέψουν εν μέρει τις αλλαγές που ισχύουν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1/1/2013.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο η μία από τις δύο ρυθμίσεις έχει ήδη πάρει το πράσινο φως για να διατηρηθεί σε ισχύ και μετά την αύξηση του ορίου ηλικίας στο 67ο έτος, ενώ για τη δεύτερη, που αφορά στη συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων με διαδοχική ασφάλιση, υπάρχει ήδη σχετικό ερώτημα από το ΙΚΑ και αναμένεται η οριστική απάντηση από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημαντικότερη από τις δύο ρυθμίσεις είναι αυτή που «σπάει» το άβατο των 67 ετών καθώς διατηρείται και με το νέο ασφαλιστικό η δυνατότητα που υπήρχε (ως το 2012) με το νόμο 3863/10 για τους ασφαλισμένους που έχουν τελευταίο φορέα τον ΟΑΕΕ με προηγούμενο το ΙΚΑ να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του ΙΚΑ και με όριο ηλικίας το 60ο έτος.

Η «ειδική» αυτή ρύθμιση παραμένει σε ισχύ και δεν καταργείται από το νέο νόμο καθώς ήδη δόθηκε προφορικά από τη Γενική Γραμματεία το πράσινο φως στο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ να διατηρήσουν σε ισχύ αυτή την ειδική περίπτωση εξόδου με διαδοχική όταν το τελευταίο Ταμείο είναι ο ΟΑΕΕ.

Για παράδειγμα μια γυναίκα 62 ετών που έχει συνολικά 25 έτη ασφάλισης με πρώτο Ταμείο το ΙΚΑ και τελευταίο (σήμερα) του ΟΑΕΕ, θα πρέπει να γίνει 67 ετών και να φύγει άμεσα στην ηλικία των 62 ετών με πλήρη σύνταξη καθώς το αίτημά της θα μεταβιβαστεί στο ΙΚΑ, όπου έχει ήδη θεμελιώσει δικαίωμα για πλήρη σύνταξη στα 60 της.

Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει 5 χρόνια από το όριο των 67 ετών. Αν είναι 60 ετών γλιτώνει 7 χρόνια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Bart

    ψεματα

    1. avatar LONEPIPER

      φίλε. μου δεν είναι ψέματα. Απλώς η διάταξη αυτή ισχύει μόνο για γυναίκες που μέχρι τον Δεκέμβριο του 2010 είχαν 4 .500 ημέρες ασφάλισης και την ηλικία των 55 καθώς και 100 ένσημα ανά ετός την τελευταία πενταετία από το 2005 έως το 2010. Αυτή είναι η δουλεία μου γι' αυτό το ξέρω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει