«Ισοσκελίστε του προϋπολογισμούς σας με κάθε μέσο» διαμηνύουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών στις Περιφέρεις, αποσαφηνίζοντας πως οι υπερβάσεις δαπανών θα καλυφθούν με ίδια μέσα από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, θέτει ως καταληκτική προθεσμία για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Περιφερειών τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ο προϋπολογισμός των Περιφερειών θα πρέπει να καταρτίζεται και να υποβάλλεται ισοσκελισμένος, ενώ η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρτιση ελλειμματικού, μη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ’ υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών θα καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που είχαν εγκρίνει ή είχαν συμπράξει στην εκτέλεση της δαπάνης.

Κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, το σύνολο των εσόδων θα εκτιμώνται με την μεθοδολογία που ορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκτιμήσεις που αποκλίνουν της μεθοδολογίας αυτής θα συνιστούν υπερεκτίμηση των εσόδων ή εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν.

Εάν με την έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του οικονομικού έτους (Ιανουάριος-Ιούνιος ή Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) διαπιστωθεί ότι το σύνολο των εγγεγραμμένων εσόδων εμφανίζει υστέρηση κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 10% έναντι του στόχου που τέθηκε από την Περιφέρεια για την περίοδο που αντιστοιχεί μέχρι τη λήξη του αντίστοιχου τριμήνου, το Περιφερειακό Συμβούλιο υποχρεωτικά θα προβαίνει σε αναμόρφωση αυτού εντός προθεσμίας 15 ημερών, μειώνοντας στο πραγματικό τους ύψος τους επιμέρους κωδικούς και αντιστοίχως το σκέλος των δαπανών, ώστε να μην καταστεί σε καμία περίπτωση ελλειμματικός ο προϋπολογισμός.

Η τήρηση των ανωτέρω θα ελέγχεται από τον Ελεγκτή Νομιμότητας ή το Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εφόσον η σχετική αρμοδιότητα δεν έχει αναληφθεί. Η παραβίασή τους μπορεί να οδηγήσει στην αναπομπή του προϋπολογισμού στο περιφερειακό συμβούλιο.