Την εκτίμηση ότι η οικονομία στην ευρωζώνη βαίνει προς σταθεροποίηση διατύπωσε ο Ε. Νοβότνι, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

Ο κ. Νοβότνι υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν αφορά το ευρώ, αλλά κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τονίζει ότι έχει σταθεροποιηθεί η οικονομία στην ανατολική Ευρώπη και προβλέπει ότι αν και η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα συρρικνωθεί το 2013, θα ανακάμψει ξεκάθαρα το 2014.

Επίσης, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί νομισματική και όχι δημοσιονομική πολιτική.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι μια σειρά από λόγους επιτρέπουν να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σημείωσε πως η πτώση που καταγράφηκε στο ΑΕΠ της Γερμανίας ήταν ανάμεσα στις προβλέψεις και δεν αποτελεί κάποια ανησυχητική εξέλιξη ενώ υποστήριξε πως ο πανικός στις αγορές σχετικά με το ευρώ έχει λάβει τέλος.

Στις θετικές εξελίξεις ο κ. Νοβότνι συμπεριέλαβε ακόμα ότι οι τράπεζες αρχίζουν να αποπληρώνουν τα μακροπρόθεσμα δάνεια τους στην ΕΚΤ καθώς και ότι βασίζονται ολοένα και λιγότερο στην χρηματοδότηση τους από την ΕΚΤ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η εκτίμηση του ότι δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμα ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.