Υπεγράφη σήμερα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το νομοσχέδιο για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα βρίσκεται σε διακοπές στη Χαβάη και υπέγραψε το νόμο με το «αυτόματο στυλό», τη συσκευή αυτόματης αναπαραγωγής υπογραφής, που επιτρέπει την εξ αποστάσεως επικύρωση εγγράφων και την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει και κατά το παρελθόν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε επίσης τον νόμο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2013, ύψους 633 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός, εκτός της κάλυψης των αναγκών λειτουργίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, προβλέπει την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν, την αποδέσμευση πόρων για την χρηματοδότηση του πολέμου στο Αφγανιστάν και την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών ανά τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά τη συμβιβαστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ την κρίνει ανεπαρκή, ενώ και ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s προειδοποιεί πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποτραπεί αρνητική αξιολόγηση του αξιόχρεού της.

Η συμφωνία εμποδίζει την ενίσχυση της φορολογίας για τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη, αλλά αυξάνει τη φορολογική κλίμακα για νοικοκυριά που κερδίζουν περισσότερα από 450.000 δολάρια τον χρόνο, δηλαδή για εκείνους που θεωρούνται πλούσιοι.

Επίσης θα μπλοκάρει μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών για δύο μήνες και επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους.