Τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια ακινήτων μπλοκάρουν τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου.

Πολλοί ενοικιαστές δεν μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα επειδή το σύστημα δεν εντοπίζει ηλεκτρονικά μισθωτήρια σε ισχύ κατά τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων.

Επίσης σε άλλες περιπτώσεις, το σύστημα που επεξεργάζεται τις αιτήσεις δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων από δικαιούχους ενοικιαστές, επειδή τα μισθωτήρια  είναι μεν σε ισχύ κατά την  ημερομηνία υποβολής της αίτησης αλλά έχουν ημερομηνία λήξεως πριν από την 30η-9-2019. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το προβλέπει ο νόμος και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, αλλά το έχει καθορίσει το ίδιο το σύστημα.

Προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά και να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην υποβολή των αιτήσεων από χιλιάδες δικαιούχους ενοικιαστές θα πρέπει:

1. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν ανανεώσει τα μισθωτήρια που είχαν υποβάλει αρχικά στο σύστημα TAXISnet, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν λήξει πριν από την 1η-2-2019, να υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις μισθωτηρίων στο TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής τα οποία ανέρχονται σε 100 ευρώ για κάθε περίπτωση. Τα νέα μισθωτήρια που θα υποβάλουν στο ΤΑXISnet θα πρέπει να έχουν ως ημερομηνίες έναρξης τις ημέρες που έπονται των ημερομηνιών λήξης των προηγούμενων μισθωτηρίων και ημερομηνίες λήξης οπωσδήποτε μετά την 30η-9-2019 προκειμένου να μπορούν οι ενοικιαστές τους να ολοκληρώσουν ομαλά την υποβολή των αιτήσεων και να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης.

Μετά την υποβολή των νέων μισθωτηρίων από τους ιδιοκτήτες, οι ενοικιαστές θα πρέπει, από την πλευρά τους, να εισέλθουν πρώτα στους δικούς τους λογαριασμούς στο σύστημα ΤΑΧISnet και να αποδεχτούν τα νέα μισθωτήρια. Στη συνέχεια θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή  για το επίδομα στέγασης προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος.

2. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη υποβάλει στο σύστημα TAXISnet ηλεκτρονικά μισθωτήρια τα οποία είναι σε ισχύ αυτές τις μέρες που υποβάλλονται οι αιτήσεις αλλά έχουν ημερομηνίες λήξης πριν την 30η-9-2019 θα πρέπει να εισέλθουν εκ νέου στο TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr) και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μισθωτηρίων στις οποίες θα πρέπει να ορίσουν ημερομηνίες λήξης μετά την 30η-9-2019.

Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων μισθωτηρίων από τους ιδιοκτήτες, οι ενοικιαστές θα πρέπει, από την πλευρά τους, να εισέλθουν πρώτα στους δικούς τους λογαριασμούς στο σύστημα ΤΑΧISnet και να αποδεχτούν τα νέα τροποποιημένα ως προς τις ημερομηνίες λήξης μισθωτήρια.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για το επίδομα στέγασης (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epidomastegasis.gr) προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος.