Η παγίδα του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου που μπλοκάρει το επίδομα ενοικίου

Τι πρέπει να κάνουν οι ενοικιαστές για να την αποφύγουν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:50
15/03/2019
Η παγίδα του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου που μπλοκάρει το επίδομα ενοικίου
10
loading

Τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια ακινήτων μπλοκάρουν τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου.

Πολλοί ενοικιαστές δεν μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα επειδή το σύστημα δεν εντοπίζει ηλεκτρονικά μισθωτήρια σε ισχύ κατά τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων.

Επίσης σε άλλες περιπτώσεις, το σύστημα που επεξεργάζεται τις αιτήσεις δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων από δικαιούχους ενοικιαστές, επειδή τα μισθωτήρια  είναι μεν σε ισχύ κατά την  ημερομηνία υποβολής της αίτησης αλλά έχουν ημερομηνία λήξεως πριν από την 30η-9-2019. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το προβλέπει ο νόμος και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, αλλά το έχει καθορίσει το ίδιο το σύστημα.

Προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά και να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην υποβολή των αιτήσεων από χιλιάδες δικαιούχους ενοικιαστές θα πρέπει:

1. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν ανανεώσει τα μισθωτήρια που είχαν υποβάλει αρχικά στο σύστημα TAXISnet, με αποτέλεσμα αυτά να έχουν λήξει πριν από την 1η-2-2019, να υποβάλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις μισθωτηρίων στο TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής τα οποία ανέρχονται σε 100 ευρώ για κάθε περίπτωση. Τα νέα μισθωτήρια που θα υποβάλουν στο ΤΑXISnet θα πρέπει να έχουν ως ημερομηνίες έναρξης τις ημέρες που έπονται των ημερομηνιών λήξης των προηγούμενων μισθωτηρίων και ημερομηνίες λήξης οπωσδήποτε μετά την 30η-9-2019 προκειμένου να μπορούν οι ενοικιαστές τους να ολοκληρώσουν ομαλά την υποβολή των αιτήσεων και να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης.

Μετά την υποβολή των νέων μισθωτηρίων από τους ιδιοκτήτες, οι ενοικιαστές θα πρέπει, από την πλευρά τους, να εισέλθουν πρώτα στους δικούς τους λογαριασμούς στο σύστημα ΤΑΧISnet και να αποδεχτούν τα νέα μισθωτήρια. Στη συνέχεια θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή  για το επίδομα στέγασης προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος.

2. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη υποβάλει στο σύστημα TAXISnet ηλεκτρονικά μισθωτήρια τα οποία είναι σε ισχύ αυτές τις μέρες που υποβάλλονται οι αιτήσεις αλλά έχουν ημερομηνίες λήξης πριν την 30η-9-2019 θα πρέπει να εισέλθουν εκ νέου στο TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr) και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μισθωτηρίων στις οποίες θα πρέπει να ορίσουν ημερομηνίες λήξης μετά την 30η-9-2019.

Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων μισθωτηρίων από τους ιδιοκτήτες, οι ενοικιαστές θα πρέπει, από την πλευρά τους, να εισέλθουν πρώτα στους δικούς τους λογαριασμούς στο σύστημα ΤΑΧISnet και να αποδεχτούν τα νέα τροποποιημένα ως προς τις ημερομηνίες λήξης μισθωτήρια.

Στη συνέχεια θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ για το επίδομα στέγασης (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epidomastegasis.gr) προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Πρόβλημα

  Ανανέωσα το συμβόλαιο και πρέπει να κάνουμε τροποποιητική . Η λογίστρια της ιδιοκτήτριας δεν δέχεται να κάνει την τροποποιητική, μου λέει πως δεν γίνεται. Ισχύει ;

 2. avatar Γκιουμους

  Έγινε δεκτό η αίτηση μου δεν πληρωθικα γιατί?

 3. avatar Αλάνης

  Ναι, θα κάτσει ο ιδιοκτήτης που το μόνο που τον νοιάζει είναι να λαμβάνει το νοίκι του να φάει πρόστιμο 100 ευρώ για εκπρόθεσμη τροποποιητική ώστε να πάρει επίδομα ο ενοικιαστής. Η' να ανανεώσει και να δεσμευθεί νομικά για 3ετία. Ντροπή και πάλι ντροπή. Τα περισσότερα οικιακά μισθωτήρια είναι παρελθόντος χρόνου, έχουν λήξει και συνεχίζουν ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ως αορίστου χρόνου. Οπότε νομικά ΕΙΝΑΙ σε ισχύ, φορολογικά ΕΙΝΑΙ σε ισχύ αφού συνεχίζει να γίνεται κανονικά η φορολόγηση στα μισθώματα, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ δεν τα αναγνωρίζει το σύστημα για το επίδομα. Αίσχος ..αλλά οι κάλπες πλησιάζουν.

 4. avatar Ευάγγελος Δημάκας

  Σε ότι αφορά τα συμβόλαια που λήγουν πριν τις 30-09 και πραγματοποιηθεί πρόωρη ανανέωση συμβολαίου, θα πρέπει να προσέξουν οι μισθωτές.Η ημερομηνία έναρξης της παράτασης του συμβολαίου να είναι πριν τις 01-04, διότι αν είναι μεταγενέστερη η ημερομηνία, ο αριθμός δήλωσης μισθωτηρίου που θα δηλώσουν θα έχει ημερομηνία έναρξης μεταγενέστερη από τις 01-04 που ζητάει η εφαρμογή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίσει το Δεν βρέθηκαν συμβόλαια που να πληρούν τα κριτήρια (Διάστημα ελέγχου: 1/4/2019 - 30/9/2019) και αυτό διότι η εφαρμογή ελέγχει μόνο τον αριθμό μισθωτηρίου που καταχωρείς.

  1. avatar Επιδομα ενοικιου

   το συμβολαιο μου ειναι ενεργο μεχρι 31 Δεκεμβρη οποτε για να παρω το επιδομα πρεπει να το τροποποιησω μεχρι το Μαρτη. Στο τροποποιητικο ομως ο εκμισθωτης εβαλε ημερομηνιες 1/1/2020-31/12/2020. Σε αυτην την περιπτωση ομως αναγνωριζεται απο το συστημα το τριμηνο απο Οκτωβρη μεχρι Δεκεμβρη ή αν το αποδεχτω χανω το τριμηνο αυτο?

  2. avatar Μουτσος Πετρος

   Εμάς έληγε 16 Απριλίου και η ανανέωση έγινε από 17 Απριλίου,και μας γράφει το ίδιο
   πράγμα,τι πρέπει να κάνουμε τώρα? Ευχαριστώ εκ το προτερων

   1. avatar Αρμένης Δημήτρης

    Θα πρέπει να κάνετε νέα τροποποίηση του μισθωτηρίου με προγενέστερη ημερομηνία ανανέωσης τουλάχιστον από 01/04/2019

 5. avatar Πρόβλημα

  Το 2016 καλοκαίρι πήρα το πτυχίο και έκτοτε εργάζομαι και υποβάλω φορολογική δήλωση.
  Μου βγάζει μήνυμα οτι είμαι ,,φοιτητής,, και δεν μπορώ να συνεχίσω στην αίτηση.
  Γνωρίζει κανείς τον λόγο;

  1. avatar ΠΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

   ΦΙΛΕ ΝΑ ΠΑΣ ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΗ ΜΗ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ..ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ

  2. avatar Spiraklas

   Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξεις την επαγγελματική σου κατάσταση στη φόρμα υποβολής. Ψαξτο λίγο. Εμένα μου ζήτησε πχ να συμπληρώσω οικογενειακή κατάσταση κ τίτλο σπουδών για να εγκρίνει την αίτηση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει