Αποδίδοντας εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά και επικαλούμενος θετικά αποτελέσματα από την προώθηση των πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαπίστωσε ότι η Ευρωζώνη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους.

Πρότεινε δε ως διάδοχο του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στη θέση του επικεφαλής του Eurogroupς, τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θεωρείται από τους πιο αυστηρούς κριτές της Αθήνας.

Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο, ο κ. Σόιμπλε έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «εργάζεται ευσυνείδητα από τότε που εξελέγη η κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούνιο για να θέσει σε εφαρμογή για πρώτη φορά πολύ σοβαρά τις μεταρρυθμίσεις και να μειώσει σαφώς το έλλειμμά της και το κόστος εργασίας».

Για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία επισήμανε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόζουν «έχουν όλο και περισσότερη πρόσβαση στις αγορές δανεισμού».

Σε ότι αφορά στη διαδοχή του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που συνηγορούν υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών μιας μικρής χώρας, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην σύγκλιση διαφορετικών απόψεων», για να προσθέσει ότι, υπό αυτήν την έννοια, «ο Ολλανδός συνάδελφός μου αρμόζει απολύτως» στη θέση αυτή.

Εξάλλου,ο Γερούν Ντάισελμπλουμ «χαίρει της εκτίμησης όλων και είναι πολύ ικανός», τόνισε καταλήγοντας ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.