Την πιστοληπτική ικανότητα της Αυστραλίας στο ΑΑΑ διατήρησαν οι τρεις κυριότεροι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Γκίλαρντ εγκατέλειψε το σχέδιό της για δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρέχον οικονομικό έτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν ανακοίνωσε χθες ότι σημαντική μείωση του κρατικού εισοδήματος υποχρεώνει την κυβέρνηση να ακυρώσει το σχέδιό της για να προστατεύσει την εθνική οικονομία και την αγορά εργασίας.

Ο Σουάν προέβη στην ανακοίνωση μετά τη δημοσιοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών στοιχείων για την πορεία της οικονομίας κατά το πρώτο τετράμηνο του οικονομικού έτους 2012-2013, τα οποία δείχνουν μείωση του εισοδήματος του κράτους κατά τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρώτο τετράμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (Ιούλιος-Οκτώβριος) τα δημόσια έσοδα ανήλθαν σε 111,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 4 δισεκατομμύρια λιγότερα από αυτά που είχε υπολογίσει η κυβέρνηση. Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης οικονομικά είναι σωστή, αλλά η αξιοπιστία της δέχθηκε πλήγμα.