Παραμένουν τα κενά κυβέρνησης – θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας

Συνεργασία Τσακαλώτου – Στουρνάρα για τη μείωση των κόκκινων δανείων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:00
26/02/2019
Παραμένουν τα κενά κυβέρνησης - θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας
2
loading

Λίγες ώρες πριν η Κομισιόν δημοσιεύσει τη δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησή της για την Ελλάδα, οι  αποστάσεις κυβέρνησης και θεσμών για τα κόκκινα δάνεια παραμένουν με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να διευκρινιστούν.

Οι θεσμοί θα ήθελαν για παράδειγμα, συνολικά περιουσιακά κριτήρια για τους δανειολήπτες (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, εισπραττόμενα ενοίκια, άλλα ακίνητα) τα οποία να λειτουργούν εξαρχής ως «κόφτες» για όσους υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα για ένταξη στο νέο πλαίσιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τέτοια παράμετρος δεν υπήρχε στις προτάσεις τις οποίες απέστειλε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση στους θεσμούς και επί των οποίων εστάλη ως απάντηση μια σειρά από ερωτήματα.

Τα περιουσιακά αυτά κριτήρια στο κυβερνητικό σχέδιο αναφέρουν πηγές  δεν λειτουργούν ως κριτήριο αποκλεισμού αλλά στη βάση αυτών στη συνέχεια οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν από τον δανειολήπτη να πράξει τα δέοντα.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και τα ερωτηματικά, έχουν ήδη οδηγήσει σε αναβολές την κατάθεση του νομοσχεδίου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το νομοσχέδιο για το διάδοχο πλαίσιο του ν. Κατσέλη θα κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος της εβδομάδας με στόχο να ψηφιστεί πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Η συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη σε συνδυασμό με τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)  για τη δραστική μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι μπορούν να επιτύχουν τη μεγάλη επιστροφή των τραπεζών σε συνθήκες κανονικότητας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Τράπεζα της Ελλάδας συμφώνησαν στη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας για την προώθηση των δυο σχεδίων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των δυο σχεδίων που στοχεύουν στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικότητερα και ταχύτερα τα δυο σχέδια στις ευρωπαϊκές αρχές.

Πρόκειται για το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το οποίο πλέον βρίσκεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο εκτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντιμετωπίζει και το δυσεπίλυτο ζήτημα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Η υλοποίηση των δυο σχεδίων μπορεί να οδηγήσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs), κάτω του 10% από περίπου 40% που είναι σήμερα.

Ο διοικητής της ΤτΕ και ο υπουργός Οικονομικών, συμφωνήσαν στην ανάγκη επιτάχυνσης υλοποίησης των σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, κάτι που θεωρείται απαραίτητο, προκειμένου οι τράπεζες να επανέλθουν σε κατάσταση κανονικότητας και να μπορέσουν να εκπληρώσουν τον χρηματοδοτικό τους ρόλο στην οικονομία.

Από τη συνάντηση προκύπτει ότι τα δυο σχέδια είναι συμπληρωματικά και μπορούν να υλοποιηθούν παράλληλα επιταχύνοντας τους ρυθμούς αποκλιμάκωσης των δεικτών καθυστερήσεων με στόχο την επαναφορά τους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι και το 2021.

Για την εφαρμογή τους ωστόσο απαιτείται η έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, λόγω των κρατικών εγγυήσεων που προβλέπουν. Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς θα επικεντρωθεί σε αυτό το πεδίο, με στόχο μέσα στους επόμενους μήνες και τα δύο πλάνα να τεθούν στη διάθεση των τραπεζών.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο εργαλείο, που σχεδίασε για λογαριασμό του ΤΧΣ, η JP Morgan προβλέπει την τιτλοποίηση δανείων έως 20 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις 6 δισ. ευρώ.  Το δεύτερο είναι εμπνεύσεως της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορά στη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων έως και 40 δισ. ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο κάνοντας χρήση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών έναντι του δημοσίου ως εγγύηση, θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Δυστυχως

    Δυστυχως καμμια τραπεζα κανενα κομμα απο τα μεγαλα δεν προτεινει κουρεμα δανειου αναλογο της περικοπης των μισθων των συνταξεων καιεν γενει των περικοπων που υπεστη ο λαος.Το μονο που εχουν στο μυαλο τους ολοι ειναι πως θαρπαξουν τις περιουσιες . Και ας αφησουν τις δικαιολογιες περι μπαταχτζηδων.Οι τραπεζες και το κρατος τους γνωριζει πολυ καλα.Ας κανουν κουρεμα σ αυτους που πραγματικα δεν εχουν και στους συνεπεις που κανουν το σκ.ο τους παξιμαδι για να πληρωνουν και ας αφησουν τις αηδιες.

  2. avatar Catman

    Κανένας δεν αγγίζει το πραγματικό πρόβλημα. Εκτός απο αυτους που εχουν χάσει τη δουλειά τους και δε μπορούν να πληρώσουν υπαρχουν και αυτοί που μπορούν και θέλουν αλλα? πως να πληρώσω όταν μου εχουν κόψει 60 τις εκατό απο το μισθό μου? άρα θα πρεπει να κουρευτεί το δάνειο μου στο ιδιο ποσοστό. Διαφορετικά αν δε κόψουν ας μας δώσουν πίσω τα κομμένα.γιατι αλλιώς εχουν κάποιο πονηρό σκοπό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει