Η Ιαπωνία βρισκόταν σε τεχνική ύφεση στο εξάμηνο έως τον περασμένο Σεπτέμβριο – την πέμπτη τα τελευταία 15 χρόνια – σύμφωνα με τα τελικά τριμηνιαία στοιχεία για το ΑΕΠ της που ανακοινώθηκαν σήμερα, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μειώθηκε κατά 0,9% στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, ενώ από την αναθεώρηση των στοιχείων του τριμήνου Απριλίου – Ιουνίου προκύπτει ότι το ΑΕΠ μειώθηκε με ένα ετησιοποιημένο ρυθμό 0,1% και στο διάστημα αυτό. Η ύφεση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα συνιστά τον ορισμό της τεχνικής ύφεσης.

Τα ασθενή οικονομικά στοιχεία θα αποτελέσουν πλήγμα για τον πρωθυπουργό Γιοσιχίκο Νόντα και το Δημοκρατικό Κόμμα του, εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στις 16 Δεκεμβρίου.

Ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κ. ‘Αμπε, ο οποίος τείνει να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, έχει επιτεθεί επανειλημμένα στους ασκούντες την κυβερνητική και νομισματική πολιτική για την αποτυχία να τονώσουν την ιαπωνική οικονομία, η οποία έχει συρρικνωθεί τα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια.