Η ελληνική ελίτ είχε συνηθίσει να συγκεντρώνει κεφάλαια σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών για λόγους ασφαλείας. Μέχρι να ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη, οι φόβοι μίας ξαφνικής υποτίμησης ή ενός παγώματος της μεταφοράς κεφαλαίων διογκώνονταν. Στη συνέχεια, ακολούθησε η μαζική μεταφορά κεφαλαίων από τη μαύρη οικονομία στους φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο που φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Economist, με τίτλο «Αμφιβολίες για τις ικανότητες», στο οποίο σχολιάζει την ατιμωρησία των φοροφυγάδων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την πάροδο πολλών ετών που η ελληνική κυβέρνηση εθελοτυφλούσε σε αυτή την παράνομη πρακτική, η απελπισμένη ελληνική κυβέρνηση, λόγω της έλλειψης ρευστότητας, πήρε επιτέλους κάποια μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι φορολογικές δηλώσεις 2.000 Ελλήνων που διατηρούν λογαριασμούς στην ελβετική HSBC έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Τα ονόματά τους περιέχονταν σε cd που εστάλη το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, στον Έλληνα, πρώην, ομόλογό της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Το Economist αφού αναφέρεται στην γνωστή ιστορία της «λίστας Λαγκάρντ», που χάθηκε το 2010, αλλά εμφανίστηκε ξανά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον διάδοχο του κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του υπουργού Οικονομικών, που έστειλε ένα αντίγραφο στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά…

Η «λίστα Λαγκάρντ» περιλαμβάνει αρκετούς πολιτικούς, τις συζύγους τους, αλλά και μέλη πολλών γνωστών οικογενειών, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ενώ ειδική αναφορά γίνεται και στην εμπλοκή του ονόματος της μητέρας του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Μαργαρίτας Παπανδρέου.

Όπως συμπεραίνει το βρετανικό περιοδικό: «Η Ελλάδα δεν έχει καταδικάσει ακόμη κανέναν διάσημο φοροφυγά, παρά την υπόσχεση που έδωσε στους διεθνείς πιστωτές της πως οι μεγαλύτεροι παραβάτες θα οδηγηθούν στη φυλακή».