Σε ύφεση της τάξης του 6,9% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης.

Τα προσωρινά στοιχεία, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), είναι ελαφρώς βελτιωμένα σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση (14 Νοεμβρίου) για μείωση του ΑΕΠ κατά 7,2% το γ΄ τρίμηνο, καθώς τώρα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, όπως και τα στοιχεία γ΄ τριμήνου για τον τζίρο στον κλάδο των υπηρεσιών.

Με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 6,63% για το 9μηνο του έτους και εάν κατά το δ΄ τρίμηνο η μείωση του ΑΕΠ είναι στο επίπεδο του 6,1%, τότε θα προσεγγισθεί ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για ύφεση 6,5% στο σύνολο του 2012. Σύμφωνα, επίσης, με το Μεσοπρόθεσμο, το 2013 το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 4,5%, για να αυξηθεί οριακά κατά 0,2% το 2014 (το 2010 σημειώθηκε ύφεση της τάξης του 4,85% και το 2011 της τάξης του 7,15%).

Οι βασικές αιτίες για την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9% το γ΄ τρίμηνο εφέτος (το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε σε 51,483 δις. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, που ήταν 50,9 δις. ευρώ), είναι η δραματική μείωση σε επενδύσεις και εξαγωγές, ενώ εν μέρει η μείωση αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.

Συγκεκριμένα:

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 8,8% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,4% και του Δημοσίου περιορίστηκε κατά 10,7%).

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,5%, ενώ ο συνολικός ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου συρρικνώθηκε κατά 36%.

Στον αντίποδα, πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ. Ειδικότερα, μείωση 4,5% παρουσίασαν οι συνολικά εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 7,1 %). Ενώ, μείωση 20,9% εμφάνισαν συνολικά οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 22,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 14,9%).

Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, η εξέλιξη στην ελληνική οικονομία το προσεχές διάστημα συνδέεται ευθέως και με την εκταμίευση της δόσης και με το ποσό που θα δοθεί για αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και κατ’ επέκταση για ρευστότητα στην αγορά.