Σε ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού όσον αφορά στους εναπομείναντες κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης (remaining subordinated debt holders) θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι υπό ανακεφαλαιοποίηση ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με απόφαση του Eurogroup.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει τα εξής για το ζήτημα: «Το Eurogroup θεωρεί ότι στις υπό ανακεφαλαιοποίηση ελληνικές τράπεζες πρέπει να διενεργηθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (liability management exercise) όσον αφορά στους εναπομείναντες κατόχους χρέους μειωμένης εξασφάλισης (remaining subordinated debt holders) , ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι τράπεζες μετά τη διαδικασία της επαναγοράς χρέους στην οποία αναμένεται να έχουν ενεργή εμπλοκή εισφέροντας ομόλογα άνω των 14 δισ. ευρώ (από τα 17 δισ. ευρώ που κατέχουν) θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης όσον αφορά στα δάνεια που οι ίδιες έχουν εκδώσει (subordinated debt).

Με τον τρόπο αυτό ότι χάσουν από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα το κερδίσουν από τη διαφορετική λογιστική απεικόνιση του χρέους μειωμένης εξασφάλισης.

Σε μια αναμενόμενη αντίδραση οι τιμές και αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν βρεθεί σήμερα στα επίπεδα της 23ης Νοεμβρίου 2012, η οποία αποτελεί την ημερομηνία ορόσημο για τον υπολογισμό του εύρους των τιμών επαναγοράς του χρέους. Ενδεικτικά το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στα 34,44 σεντ με απόδοση στο 16,43% και spread στις 1.499 μονάδες.