Σε επίπεδα ρεκόρ άνω των 2.000 δολαρίων η ουγγιά βλέπει την τιμή του χρυσού το επόμενο έτος ο επικεφαλής του τμήματος trading μετάλλων της Deutsche Bank, Raymond Key, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας για να διατηρηθεί η ανάκαμψη.

«Θα ξεπεράσουμε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, εφόσον συνεχιστεί η εκτύπωση χρήματος» είπε ο αναλυτής σε συνέντευξη στο Χονγκ Κονγκ, όπου συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο της London Bullion Market Association.

Η τιμή του χρυσού οδεύει προς τη 12η διαδοχική ανοδική χρονιά της, εν μέσω ανησυχίας ότι τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες διεθνώς θα υποτιμήσουν τα νομίσματα και θα προκαλέσουν πληθωρισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι τοποθετήσεις σε ETFs χρυσού αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Από τον Δεκέμβριο του 2008 έως και τον Ιούνιο του 2011 η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αυξήθηκε κατά 70%, καθώς η Fed αγόρασε χρέος 2,3 τρισ. δολαρίων σε δύο γύρους ποσοτικής χαλάρωσης.

Στις 24 Οκτωβρίου η Fed ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει ενυπόθηκο χρέος 40 δισ. δολαρίων το μήνα και πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν έως το 2015, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) επέκτεινε το πρόγραμμά της για αγορές ενεργητικού για δεύτερη φορά σε δύο μήνες στις 30 Οκτωβρίου και η ΕΚΤ έχει δηλώσει έτοιμη να αγοράσει ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών.

Η μέση προσδοκία των συμμετεχόντων στο τέλος του συνεδρίου ήταν ότι ο χρυσός θα ανέλθει στα 1.849 δολάρια η ουγγιά ως το Σεπτέμβριο, ενώ στις 12 Νοεμβρίου η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν στα 1.914 δολάρια.

«Η προοπτική είναι ιδιαίτερα θετική για το χρυσό, αλλά ο κόσμος δεν θα πρέπει να περιμένει πάρα πολλά. Έχουμε να κάνουμε με μία αγορά θεμελιωδώς ανοδική» είπε ο Key της Deutsche Bank. «Το ράλι ωριμάζει περισσότερο τώρα» προσέθεσε.

Η Βραζιλία, η Νότια Κορέα και η Ρωσία είναι ανάμεσα στις χώρες που αύξησαν τον χρυσό στα αποθεματικά τους φέτος, βάσει στοιχείων του ΔΝΤ. Κράτη αγόρασαν 254,2 τόνους χρυσού το πρώτο φετινό εξάμηνο και τα αποθεματικά τους βρίσκονται σε πορεία να ξεπεράσουν τους 456 τόνους που προστέθηκαν σε αυτά το 2011, σύμφωνα με τον διευθυντή σχέσεων με Κράτη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Ashish Bhatia.

«Με τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να συνεχίζουν να αγοράζουν χρυσό και με το μακροοικονομικό περιβάλλον που υπάρχει ακόμα, η ζήτηση λογικά θα παραμείνει πολύ ισχυρή» λέει ειδικός αναλυτής της Barrick.