Η Σλοβακία έδωσε το κακό παράδειγμα με την άρνησή της να συμμετάσχει στο δάνειο για την Ελλάδα, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μέλλον δε θα υποστηρίξει την είσοδο στο ευρώ άλλων χωρών εκτός αν είναι βέβαιη πως δεν θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες, φέρεται να είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλώντ Τρισέ, σύμφωνα με το Reuters.

To πρακτορείο επικαλείται ένα υπόμνημα από τη συνάντηση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα, το οποίο περιγράφει πως ο Trichet είχε εξοργιστεί με την άρνηση της Σλοβακίας να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση.

«Στο τελευταίο Eurogroup ο Trichet είχε εξοργιστεί από την άρνηση της Σλοβακίας να δανείσει την Ελλάδα και είπε ότι αν η ΕΚΤ γνώριζε πως η Σλοβακία θα συμπεριφέρονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα είχε εγκρίνει την ένταξη της Σλοβακίας στο ευρώ», αναφέρει το υπόμνημα που συνοψίζει τη συζήτηση.

«Αποτελεί κακό παράδειγμα για τις μελλοντικές υποψήφιες χώρες. Επίσης, (είπε) ότι στο μέλλον η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να μπουν στο ευρώ, εάν υπάρχει κίνδυνος ότι θα κάνουν κάτι ανάλογο.»

Δύο πηγές επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του Trichet, μεταδίδει το πρακτορείο.

Σημειώνεται πως η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης μπορεί να αντιμετωπίσει «διπλωματική απομόνωση» λόγω της στάσης της.