Παράταση του χρόνου επίτευξης των στόχων για το χρέος και τα ελλείμματα ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα και την Ισπανία ώστε να σταματήσει η βαριά λιτότητα που οδηγεί και τις δύο χώρες σε όλο και πιο βαθιά ύφεση και εν τέλει προκαλεί μεγαλύτερο κακό στις οικονομίες παρά καλό.

Όμως, όπως μεταδίδει το Reuters από το Τόκιο όπου γίνεται η Σύνοδος του ΔΝΤ, η Γερμανία αντιδρά στις προτάσεις του Ταμείου με την αιτιολογία ότι η μη επίτευξη των στόχων θα πλήξει την εμπιστοσύνη.

Η διάσταση απόψεων δείχνει όλο και πιο ξεκάθαρα το ρήγμα που φαίνεται να βαθαίνει ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα της ΕΕ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «όταν υπάρχει ένας μεσοπρόθεσμος στόχος και κάποιος κάνει πίσω, τότε χάνεται η εμπιστοσύνη».
«Όταν θέλεις να ανέβεις ένα ψηλό βουνό και αρχίζεις να κατεβαίνεις προς τα κάτω, τότε το βουνό γίνεται ψηλότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, επειδή δεν αναλαμβάνουν δράση, τονίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σε ένα πιστωτικό σοκ με ανυπολόγιστες συνέπειες.