Την εφαρμογή των περικοπών δαπανών σε δύο φάσεις θα προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα ζητήσει από την τρόικα το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών δαπανών να εφαρμοσθεί την διετία 2013 -2014 και εάν υπάρξει δημοσιονομική πρόοδος και ανάκαμψη της οικονομίας να μην χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις στη διετία 2015-2016.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δεχθεί περικοπές ύψους 9 δισ. ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις περιλαμβανομένης της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη (1,1 δισ. ευρώ).

Στόχος του κ. Στουρνάρα είναι η οριστικοποίηση των υπολειπόμενων 2,5 δισ. ευρώ να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, οπότε θα είναι πιο ευκρινείς οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία.

Πάντως, η τρόικα από την πλευρά της έχει πετύχει μέχρι σήμερα να διασφαλίσει οριζόντιες μειώσεις δαπανών από περικοπές σε μισθούς , συντάξεις και επιδόματα.

Εάν δεν κλείσει σήμερα η διαπραγμάτευση οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν Κυριακή ή Δευτέρα και θα επανέλθουν πριν το Eurogroup για να κλείσει το πακέτο.

Το εναπομένων ποσό των 2,5 δισ. ευρώ θα συνεχίσει να συζητείται εσωτερικά και με τη συμβολή των τεχνικών κλιμακίων που θα παραμείνουν ενώ το υψηλόβαθμο κλιμάκιο θα επανέλθει για την τελική συμφωνία πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.