Σημαντική αύξηση των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία, της τάξεως του 34,12%, δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο εξάμηνο 2012, όπως ενημερώνει με έγγραφό του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Επισημαίνει όμως ότι στα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται τα προϊόντα ενέργειας επειδή η ΕΛΣΤΑΤ προβαίνει στην ενσωμάτωση των αναθεωρημένων πρωτογενών στοιχείων προϊόντων ενέργειας που της έχουν παρασχεθεί από τις Τελωνειακές Αρχές.

Ειδικότερα, εκτός των προϊόντων ενέργειας το πρώτο εξάμηνο 2012 οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 218,5 εκατ. ευρώ, έναντι 162,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα 2011. Δηλαδή:

– Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 34,12% οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών της δασμολογικής κατηγορίας 08.10 (φράουλες, σμέουρα, βατόμουρα) κατά 68,68%, της κατηγορίας 43.03 (γουνοδέρματα) κατά 22,65% ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αύξηση που καταγράφεται στη δασμολογική κατηγορία 20.07 (πολτοί καρπών και φρούτων, μαρμελάδες) κατά 220,54%.

– Ενθαρρυντική είναι η αύξηση που καταγράφεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων όπως βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα, ηλεκτρικές συσκευές για ενσύρματη τηλεφωνία, ενώ εντύπωση προκαλεί η αύξηση κατά 6.261% των εξαγωγών χρωμάτων και βερνικιών.

Τέλος, παρατηρείται ότι και στις υπόλοιπες δασμολογικές κατηγορίες υπάρχει αύξηση των εξαγωγών μας κατά μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό, «γεγονός όχι συνηθισμένο όπως δείχνει η εμπειρία» καταλήγει η σχετική έκθεση της πρεσβείας μας.