Δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Ισπανία για ένα σχέδιο επαναγοράς κρατικού χρέους της χώρας αυτής, η οποία δεν έχει μέχρι σήμερα απευθύνει αίτημα βοήθειας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), διαψεύδοντας άρθρο ολλανδικής εφημερίδας.

«Δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Εναπόκειται στην Ισπανία να διατυπώσει ένα αίτημα. Είναι γνωστή η προϋπόθεση αυτή που τίθεται για την επέμβαση της ΕΚΤ», προσθέτει η εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωσή της.

Η προϋπόθεση αυτή είναι ότι η ΕΚΤ δεν επεμβαίνει αν ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης που αντιμετωπίζει δυσκολίες δεν διατυπώσει επισήμως αίτημα στους εταίρους του και ως εκ τούτου δεν αναγκασθεί να εφαρμόσει σε αντάλλαγμα ορισμένα μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών του.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad, η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται ότι διαπραγματεύονται με τη Μαδρίτη ένα σχέδιο βοήθειας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο πιθανολογείται ότι αφορά μια επαναγορά από την ΕΚΤ χρέους που εκδίδει η ισπανική κυβέρνηση για να βοηθήσει στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της. «Αυτό το άρθρο στερείται βάσης», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Η ίδια υπογράμμισε ότι το νέο πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα -το οποίο ονομάστηκε στα αγγλικά «Outright Monetary Transactions» (OMT, Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές)- «είναι μια πρωτοβουλία νομισματικής πολιτικής και δεν μπορεί να τεθεί υπό την προϋπόθεση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης. Η ΕΚΤ θα πάρει τις αποφάσεις της, αν εκπληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις», πρόσθεσε.