Στο τέλος του α’ εξαμήνου η δραστηριότητα της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε κατά τι καλύτερη του αναμενομένου, χωρίς όμως να αποκτά εκείνον τον ρυθμό ανάπτυξης που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Με ετήσια αναγωγή των δεδομένων, η αμερικανική οικονομία καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 1,7% και ο δυναμισμός στις εξαγωγές αντισταθμίζει τη μειωμένη εσωτερική ζήτηση. Το ποσοστό των ανέργων παγιώνεται στο 8,3%, παρότι ακόμα πολλοί Αμερικανοί εκτός της αγοράς εργασίας δεν είναι καταγεγραμμένοι «άνεργοι».

Αναιμική άνοδο 1,1% παρουσιάζουν τα «καθαρά» εταιρικά κέρδη, τα οποία το πρώτο τρίμηνο όμως σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2011 βυθίστηκαν σχεδόν 9% . Επίσης, τα συνολικά εταιρικά αποθεματικά σημειώνουν αύξηση μόνον σχεδόν 50 δισ. δολάρια σε αξία (0,23% του ΑΕΠ), από τουλάχιστον 66 δισ. δολάρια στην αρχή του Απριλίου, λόγω της εμφανώς μειωμένης εσωτερικής ζήτησης. Ελπιδοφόρο παραμένει το ότι σημειώνουν αύξηση οι «πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» στην αμερικανική αγορά σε ποσοστό 2,4% τέλη Ιουνίου, συγκριτικά με την αρχή του έτους ωθώντας σε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά σχεδόν 2%.

Το ίδιο ισχύει –δεδομένης της ευάλωτης οικονομικής συγκυρίας–, για την αγορά των επιχειρηματικών ακινήτων, που συγκριτικά με το πρώτο φετινό δίμηνο αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,7%, επανερχόμενη στο επίπεδο του τέλους γ’ τριμήνου του 2009, πλην με δαπάνες συγκριτικά περίπου 18% χαμηλότερες.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας πρέπει να φθάνει στο 2,5% για να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Πολλοί πλέον αναμένουν νέα ποσοτική χαλάρωση από την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα (FED) κατά την προσεχή σύνοδο της νομισματικής της επιτροπής, που προγραμματίζεται το διήμερο 12-13 Σεπτεμβρίου. Θα μεσολαβήσει πάντως “διαφωτιστική των προθέσεων” ομιλία του Μπεν Μπερνάνκι, όταν ο πρόεδρος της Fed περιοδεύσει προσεχώς στο Κάνσας.

“Πρέπει η FED πάλι να βοηθήσει την οικονομία των ΗΠΑ”, κάτω από τη δεδομένη συγκυρία, πλειοδότησε ο αναλυτής Πίτερ Καρντίγιο τού οίκου Νέας Υόρκης Global Capital.