Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s ανακοίνωσε ότι αν η Ισπανία ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της, από την ΕΕ ή το ΔΝΤ, αυτό δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής της ικανότητας.

«Όπως φαίνεται η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας (ΒΒΒ+, αρνητική προοπτική) δεν θα επηρεαστεί άμεσα στην περίπτωση που η ισπανική κυβέρνηση ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης της οικονομίας της μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)», επισημαίνει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

«Μέχρι στιγμής, η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει να ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης, παρά τις αυξανόμενες προβλέψεις ότι αυτό μπορεί να συμβεί το Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν καθοριστεί καλύτερα οι όροι που θα συνδεθούν πιθανώς με το πρόγραμμα βοήθειας», προσθέτει.

«Αν η Ισπανία αποφασίσει να ζητήσει ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης, αυτό θα σημαίνει, σύμφωνα με εμάς, μια αναγνώριση δημοσίως ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες να χρηματοδοτηθεί μόνη της σε βιώσιμα επίπεδα στις κεφαλαιαγορές», επισημαίνει.

Ο Standard & Poor’s υπογραμμίζει εξάλλου στην ανακοίνωσή του ότι «οι δυνάμει πλεονεκτικοί όροι υπό τους οποίους μπορεί να λάβει (η Ισπανία) ένα συνολικό σχέδιο διάσωσης θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος μεταρρυθμίσεων (της κυβέρνησης), το οποίο είναι ήδη φιλόδοξο και πολιτικά ισχυρό».