Το ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή θα αποτελούσε τη χειρότερη επιλογή για τη χώρα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αποκλείοντας γι’ ακόμη μια φορά τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι το ευρώ θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά έναντι του δολαρίου ως διεθνής ισοτιμία.

«Δημιουργήσαμε το ευρώ για τη σύσταση μιας ενιαίας αγοράς, για την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης. Δεν δημιουργήσαμε το ευρώ εναντίον του αμερικανικού δολαρίου, για να ανταγωνισθεί με το δολάριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΕΚΤ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας, επεσήμανε ότι η πιθανότητα διπλής ύφεσης έχει υποχωρήσει στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, προσθέτοντας όμως: «Δεν μπορούμε ακόμη να ισχυρισθούμε ότι νικήσαμε, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και να επιδείξουμε σύνεση, ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών».

Στο ζήτημα της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Χανς Βέρνερ-Σιν, επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo, εκτιμώντας ότι τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν μπορούν να αποτρέψουν τη στάση πληρωμών, ενώ εγκυμονούν τον κίνδυνο λαϊκού ξεσηκωμού, εάν συνεχισθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Είναι αδύνατον να μειώνεις μισθούς και τιμές κατά 30% χωρίς έντονες κοινωνικές αναταραχές», δήλωσε ο Βέρνερ-Σιν από το βήμα του ίδιου συνεδρίου.