Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στους φόρους

Έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι φορολογούμενοι


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:00
05/09/2018
Η Ελλάδα κάνει πρωταθλητισμό στους φόρους
30
loading

Έκρηξη φόρων στην Ελλάδα αποκαλύπτει έκθεση του ΟΟΣΑ. Στην έκθεσή του, «Tax Policy Reforms 2018, ανακηρύσσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων ανάμεσα στις χώρες-μέλη του Οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, μεταξύ 2015 και 2016, ως αποτέλεσμα των φόρων που επιβλήθηκαν στα εισοδήματα και την κατανάλωση με το τρίτο Μνημόνιο.

Η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά ακόμα και όταν το έτος αναφοράς είναι το 2007, καθώς στο διάστημα 2007 - 2016 οι φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 7,4 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία με την επιβάρυνση από το 30,4% να μειώνεται στο 23%.

Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ, καταγράφει σημαντικές φορολογικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Γαλλία, η Λετονία, οι ΗΠΑ, που στοχεύουν στην ενίσχυση των επενδύσεων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Μεταξύ αυτών των εξελίξεων σημειώνει την τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στις επιχειρήσεις, ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά έχουν υψηλούς συντελεστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος συντελεστής φόρου επιχειρήσεων στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει μειωθεί από το 32,5% το 2000 στο 23,9% το 2018. Ανάλογες κινήσεις καταγράφονται και στη φορολογία των φυσικών προσώπων. Ωστόσο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες. Ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων βρίσκεται στο 29%.

Κόντρα, επίσης, στη γενικότερη τάση μείωσης των φορολογικών βαρών στην εργασία, στην Ελλάδα- καταγράφεται αύξηση αυτών των επιβαρύνσεων (είτε με τη μορφή του φόρου εισοδήματος είτε με τη μορφή των ασφαλιστικών εισφορών). Εκτός από τη χώρα μας, ανάλογες επιβαρύνσεις παρατηρούνται στη Λετονία, στην Ιρλανδία, στη Σλοβενία, καθώς και στο Μεξικό και στην Τουρκία.

Πρωτιές διεκδικεί η Ελλάδα και στο πεδίο της φορολογίας των ακινήτων λόγω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ 2000 και 2016, σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Ως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, καταλαμβάνοντας, μάλιστα, την έκτη θέση πίσω από τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.

Ειδική αναφορά γίνεται στο ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά το οποίο έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους σε Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος. Σημειωτέον, ότι με αυτά τα λόγω έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα των χωρών του ΟΟΣΑ, ξεπερνώντας ακόμα και τη Γαλλία.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται και στα ψηφισμένα φορολογικά αντίμετρα, τα οποία προβλέπουν τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ ως αντιστάθμισμα της περικοπής του αφορολογήτου κατά περίπου 3.000 ευρώ από το 2020 καθώς και την μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις στο 26%. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η εφαρμογή αυτών των αντίμετρων τελεί υπό την έγκριση των θεσμών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Ισλαμοαριστερα

  Για όσους δεν το έχουν μάθει ακόμα, κυκλοφορεί το ΔΩΡΕΑΝ ΚΡΑΤΙΚΌ ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.. Σπεύσατε.

 2. avatar Βασίλειος ο Β’

  Μπλέξαμε με κουμουνιστές οι οποίοι προσπαθούν να καταργήσουν πλήρως την ιδιωτική περιουσία των πολιτών.

 3. avatar Rip

  Διαχρονική αφαίμαξη των πολιτών. Ακόμα και η Νέα Δημοκρατία που υποτίθεται είναι υπερ του κεφαλαίου και της ιδιοκτησίας, επέβαλε άγρια φορολογία!

  1. avatar Βασίλειος ο Β’

   Για να μην λέμε ανακρίβειες η Νέα Δημοκρατία μείωσε όλους τους φόρους.Το ΦΠΑ από 23% με Γιωργάκη το πήγε 13% ο υπέρτατος ηγέτης Σαμαράς. Τον ΕΝΦΙΑ τον μείωσε κατά 7% και είχε ψηφίσει περαιτέρω μείωση 7% την οποία ακύρωσε ο go back madam Mercel Τσίπρας.

 4. avatar Κάπως Κυνικός

  Κι επίσημα πλέον, η Ελλάδα είναι το πιο παρασιτικό Κομμουνιστικό Κράτος στον πολιτισμένο Κόσμο, γιατί το τσάκισμα σε φόρους ισοδυναμεί με αναδιανομή πλούτου.

 5. avatar Mixalakis

  Ο στρατός κατοχής να πληρώνεται καλά (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) , κι οι άλλοι Ελληνες να πάνε να πέσουν στο Μετρο αν δεν τους αρέσει ...

  Οποιος δεν έχει καταλάβει αυτή την τραγική πραγματικότητα ακόμα, να κοιτάξει το θέμα του σανού ...χα!
  Μπορεί να καταπίνει πολύ χωρίς να το καταλαβαίνει ...

  Κάτι σαν το αλάτι και τη ζάχαρη στα έτοιμα φαγητά είναι κι ο σανός.
  Οπως μόνο αν μαγειρεύεις τα δικά σου φαγητά γλυτώνεις τα πολλά αλάτια και ζάχαρες, το ίδιο και ο σανός ...
  Πρέπει να σκέφτεσαι στα δικά σου πόδια, όχι να σου λένε διάφοροι πολιτικοί/δημοσιογράφοι/έντυπα/ΤV/βολεμένοι/κόμματα/παραπλανημένοι ... πως να σκεφτείς ..., γιατί τρως σανό χωρίς να το καταλαβαίνεις ...

 6. avatar Νικήτας Πλ

  Μία \"έμμεση\" επίπτωση του συνδυασμού ύφεσης ( αθροιστικά 25% του ΑΕΠ) και αύξησης των φόρων, αποτρέπει, με απλά μαθηματικά, τη δυνατότητα μείωσης των κόκκινων δανείων (πλην φυσικά των \"εσκεμμένων\").
  \'Οποιος δηλαδή φορολογούμενος δεν μπορούσε να αποπληρώσει δάνειο το 2014, με την αύξηση της φορολογίας, δεν υπάρχει περίπτωση να του περισσέψουν χρήματα για να αποπληρώσει δάνειο.
  Οπότε το εμφανές αδιέξοδο των Τραπεζών αποτελεί μονόδρομο...

 7. avatar mexican zapatista

  εμ πως θα συντηρηθει ενα αντιπαραγωγικο και υδροκεφαλο δημοσιο?
  πως θα πληρωθουν οι βολεμενοι? πως θα γινουν διορισμοι?

 8. avatar Jacob

  Εχουμε φτασει στο σημειο να εργαζομαστε περισσοτερο για να πληρωνουμε πασης φυσεως φορους και χαρατσια και λιγοτερο για να ζησουμε εμεις και η οικογενεια μας!

 9. avatar Ψυχραιμία

  Οι Καρανικες και οι κηφήνες της ΕΡΤ να πληρώνονται και όλοι οι άλλοι να πάνε να.......????

 10. avatar Μα πως θα διατηρούσε αλώβητο το πελατειακό της κράτος αν δεν αύξανε τους φόρους?

  Απορώ που ανατωτιούνται κιόλας. .

 11. avatar Υφισταμενος του Καρανικα – Ι5 ψυχιατρικο

  Ενταξει - αλλα καμια απο αυτες τις χωρες δεν προσφερει την ποιοτητα δημοσιων υπηρεσιων που προσφερει η Ελλαδα - παιδεια, υγεια, υπηρεσιες, κτλ, κτλ.

 12. avatar Είναι ο κομμουνισμός

  και η νομενκλατούρα. Πολλές οι κομματικές οικογένειες και οι παρέες που πρέπει να τρέφονται από το δημόσιο. Τα πολλά στόματα θέλουν και πολλούς φόρους. Έχουμε τώρα και πάλι πολλές ΕΡΤ, περιοδικό Ραδιοτηλεόραση για να παράγεται και διανέμεται δωρεάν, διαστημικές υπηρεσίες, νέους φορείς, νέες σχολές, κλπ...

 13. avatar Basilios

  Θέλετε κρατικό σινεμά (ΕΚΚ); Θέλετε κρατική τηλεόραση ; Θέλετε κρατική ζάχαρη (ΕΒΖ); Θέλετε δωρεάν στέγη για όλον τον πλανήτη ; Θέλετε νομιμοποίηση 2.500 πλαστών πτυχίων (ελπίζω πολλά από αυτά να ήταν πτυχία ιατρικής) στο δημόσιο ; - ΑΝ θέλετε, μην κλαίτε για την σοβιετική φορολογία . - ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ , υπάρχουν κόμματα εκτός κρατισμού . Τα λέμε μετά το κράχ όμως, ακόμα έχετε ρεύμα και φαΐ .

 14. avatar Ακόμα 25-30 χρόνια

  Τα ορίτζιναλ Σοβιέτ κράτησαν 70 χρόνια . Εδώ είμαστε ακόμα στο 45ο έτος . Όποτε υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος , μέχρι να εκπορνεύονται οι γυναίκες για ένα τζήν και οι άντρες να μαζεύουν σπόρους . ΑΝ υπάρχουν ακόμα Έλληνες σε 30 χρόνια (πολύ αμφίβολο) θα έχουν βάλει μυαλό , ελπίζω .

 15. avatar Ε Ε Έρχεται !

  Έρχεται κρίση στην παγκόσμια οικονομία , που θα κάνει το 2008 να φαίνεται χάδι . Ειχαμε 10 χρόνια περιθώριο και καταφέραμε απλά να μην απολύσουμε επίορκους και να νομιμοποιήσουμε 2.500 πλαστογράφους πτυχίων . Έρχεται κραχ και η Ελλάδα είναι στην ανταγωνιστικότητα του Αφγανιστάν και σαφώς κάτω από Αλβανία , Βουλγαρία κλπ. Στοκαρετε σκάγια, αντιβιοτικά , λάδι λίρες και μπομπότα . Οι κρατικοδίαιτοι θα πεινάσουν κυριολεκτικά, δεν θα συμπληρώνουν 1700 θερμίδες ημερησίως .

 16. avatar ΧΑΡΊΚΛΕΙΑ!

  Η έκθεση αυτή είναι κερασμένη στους χορευτές του Συντάγματος. Δίχως αυτά τα επιστημονικά, επιπέδου ΜΙΤ μυαλά, δεν θα μπορούσαμε ούτε καν να σκεφτούμε ότι θα κατακτήσουμε αυτή την πρωτιά. Κυρίες και Κύριοι ή Ελλάδα, για όσο ακόμη θα υπάρχει όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, θα σας ευγνωμονεί. Σας ευχαριστούμε.

 17. avatar 5Zalis

  (1)αξιοπιστια. (2)επενδύσεις. (3)αναπτυξη. (4)φορολογία. αυτη ειναι η διαταξη στις ευνομούμενες οικονομιες. με την ελλειψη αξιοπιστιας, ξεχαστε τις επενδύσεις. χωρις επενδύσεις, με φορομπηχτικη πολιτικη & κατεβασμενα τα ρολα πολλων εκατοντάδων επιχειρησεων, ξεχαστε την καθε σοβαρη αναπτυξη που θα μπορουσε να βγαλει την χωρα απο το τελμα. τα τελευταια χρονια ηταν εξοντωτικα, χαθηκε πολυτιμος χρονος. ποιο ήταν το επιτευγμα τα τελευταια 3,5 χρονια με θετικα αποτελεσματα για την ελληνική οικονομία, βάσει των προεκλογικών υποσχέσεων του συριζα? για να λεμε και του στραβου το δικιο, ο συριζα δεν φταιει ως κυβερνηση για αυτα που πάνε πίσω δεκαετιες. ομως, το ήδη κακό το εκαναν χειροτερο με τις ατεχνες και επιπολαιες χωρίς εμπειρία επιλογες. η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και ευάλωτη. το επιχειρείν διωκεται με το αλα καρανικα στυλ “στα τσακιδια” και “να μην στεριώσεις πουθενα”. δυστυχως, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή, ακομα! ας αρχισουμε λοιπον με την ανακτηση της αξιοπιστιας, ως προτεραιότητα.

 18. avatar Τριτοκοσμική Μπανανία ??

  Σε αυτή τη χώρα, ζεις μόνο για να πληρώνεις φόρους, τίποτ\' άλλο...

 19. avatar τσακαλε

  βαλε ξαναβαλε φορους,,,,, εδω αριστερα.....σκουπιδια....παλιατζης ....μαζευει παλαια αντικειμενα και τα πετα στο τρικυκλο.....κοψε ξανακοψε.....παρε απο πασοκ νδ αυγη....φτιαξε ενα αχταρμα θεσμικο....δεξιο...συντηρητικο...ψευτικο....

 20. avatar ο λαος τα ξερει καλα…τα ζει….

  οι καρεκλοκενταυροι οι ψευτες τι να καταλαβουν???μας ξεζουμισαν μας τα πηραν......μας καταστρεψαν......αυτοι στη χλιδη και στην ανεση...πατωντας πανω σε πτωματα,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει